Draka sluit in Europa fabrieken

Kabelproducent Draka sluit twee glasvezelfabrieken in Finland en Duitsland en verplaatst de productie naar Brazilië, China en Rusland. De koers van het bedrijf zakte vanmorgen in Amsterdam met 7,34 procent.

Draka maakte vanmorgen bekend dat door de sanering in vier Europese landen in totaal 316 banen zullen verdwijnen.

Draka is één van de grootste kabelproducenten ter wereld en heeft fabrieken in Europa, Azië en Amerika. Bij het bedrijf werken 9.000 mensen. Vorig jaar behaalde Draka een omzet van 1,4 miljard euro en een nettowinst van 11,2 miljoen euro.

Draka bracht eerder dit jaar de productie van telecom- en datacommunicatiekabel onder in een gezamenlijke onderneming met het Franse Alcatel, Draka Comteq geheten, waarin Draka een meerderheidsbelang bezit. Voor deze operatie treft Draka in het tweede halfjaar een extra voorziening van 23 miljoen euro. Die komt bovenop de voorziening van 2,2 miljoen die in het eerste halfjaar werd genomen.

Exclusief deze eenmalige posten verwacht Draka over het hele jaar een licht positief resultaat te behalen. Beleggers reageerden vanmorgen teleurgesteld. Vorig jaar boekte Draka exclusief zulke posten nog een licht verlies van 0,2 miljoen euro. In het eerste halfjaar kwam de nettowinst op 3,5 miljoen euro.

De marktomstandigheden voor kabels zijn onverminderd moeilijk, aldus het bedrijf morgen. De marges staan onder druk door de sterk gestegen prijzen van belangrijke grondstoffen als koper en kunststof. Wel verwacht Draka in het tweede halfjaar een omzetstijging van 5 à 6 procent. Draka zegt te profiteren van een licht herstel van de vraag naar telecom- en datacommunicatiekabel. Ondanks de volumegroei die daar het gevolg van is, verwacht Draka dat het onderdeel Comteq in het tweede halfjaar een negatief bedrijfsresultaat zal behalen, voornamelijk als gevolg van prijsdruk wegens de dure euro tegenover de dollar, die de Europese glasvezelactiviteit treft.

Het andere onderdeel van Draka, het in laagspanningskabel gespecialiseerde Draka Cableteq, heeft nog altijd last van de malaise in de bouw, wat tot lagere prijzen leidt. In de olie- en gasindustrie is wel meer vraag naar kabels. De volumestijging die hier het gevolg van is, zal teniet gedaan worden door de hogere grondstofkosten, aldus Draka.

Draka maakte vanmorgen de benoeming van een nieuwe financiële man in de raad van bestuur bekend. De huidige financieel bestuurder van beursfirma Van der Moolen, Frank Dorjee, stapt op 1 maart 2005 over naar Draka. Ingolf Schulz wordt per 1 december 2004 de nieuwe directeur van Draka Cableteq en Sandy Lyons per 1 december 2004 de nieuwe directeur van Draka Comteq.