Centrales strop voor Siemens Nederland

Problemen bij de bouw van vier warmtekrachtcentrales voor de wereldmarkt hebben Siemens Nederland, de Nederlandse dochter van het Duitse industrieconglomeraat, een strop van enkele tientallen miljoenen euro's opgeleverd.

Dat bleek vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers van Siemens Nederland over het op 30 november beëindigde gebroken boekjaar 2003/2004.

Siemens Nederland wijt de problemen aan managementfouten, met name bij de keuze van onderaannemers. Het zal met deze activiteit stoppen zodra de vier centrales klaar zijn. De bouw van de centrales, die stoom en stroom produceren, coördineerde Siemens tot nu toe vanuit Nederland. De coördinatie wordt verplaatst naar Zweden en Duitsland.

Omdat bij de bouw van een aantal van deze centrales problemen zijn ontstaan, moest Siemens Nederland het afgelopen boekjaar zo'n 30 miljoen euro aan extra voorzieningen treffen (inclusief kosten voor reorganisatie). Die leidt ertoe dat de nettowinst daalde van 57,6 tot 30,7 miljoen euro (min 47 procent).

,,Zonder deze voorziening is de winst licht gestegen tot ruim 60 miljoen euro'', aldus bestuursvoorzitter Martin van Pernis van Siemens Nederland vanmorgen in een toelichting. De omzet van Siemens Nederland bleef het afgelopen jaar gelijk op 1,4 miljard euro. De voor de warmtekrachtcentrales verantwoordelijke bestuurder van Siemens Nederland, R. Overakker, moest wegens de problemen vorige maand vertrekken.

Siemens Nederland had het afgelopen jaar volgens Van Pernis last van een ,,afwachtende markt, die te weinig kon investeren''. Om het bedrijfsresultaat op peil te houden, voerde Siemens een reorganisatie door, waarbij 180 van de ruim 3.400 banen werden geschrapt. Voor het 1 oktober begonnen boekjaar 2004/2005 verwacht Van Pernis een lichte stijging van de omzet. Hij noemt de economie nog ,,aarzelend''.

Siemens Nederland is actief op het gebied van automatisering, telecom, beveiliging, transport, gezondheidszorg en energie. Het Duitse moederbedrijf maakte eerder deze maand een winstgroei van 39 procent tot 3,4 miljard euro bekend. De omzet kwam 1 procent hoger uit op 75,2 miljard euro. Het conglomeraat telt wereldwijd 430.000 werknemers.