Beleid Berlusconi leidt tot staking

Een algemene staking tegen het economisch beleid van de regering Berlusconi heeft het openbare leven in Italië vandaag grotendeels stil gelegd.

Miljoenen Italianen hebben gestaakt. Vliegtuigen, treinen, bussen en metro's zijn vier tot acht uur uit de dienst genomen. Banken, ziekenhuizen, schoonmaakbedrijven en alle ambtelijke diensten zijn geheel of gedeeltelijk gesloten. Kranten komen niet uit, de staatstelevisie RAI is gedurende vier uur uit de lucht en in zestig steden worden protestdemonstraties georganiseerd.

Het is de vijfde keer sinds het aantreden van de regering Berlusconi dat Italië wordt geconfronteerd met een zo massale staking tegen de economische politiek van de regering.

Deze keer richten de acties zich ondermeer op het verlies van arbeidsplaatsen. Men protesteert verder tegen de nieuwe begroting die 24 miljard bezuinigt op publieke diensten, en tegen de volgens velen symbolische belastingverlaging die Berlusconi heeft afgedwongen, omdat hij die al jaren had beloofd.

Het zwaartepunt van de acties ligt in Noord-Italië, traditioneel het meest welvarende deel van het land. Juist hier is veel werk verloren gegaan. Volgens de vakbonden ging het in 2003 om 11,9 miljoen arbeidsuren. Het is met name de werkgelegenheid in de gespecialiseerde schoen- en textielindustrie waar nog veel met de hand wordt gemaakt die onder druk staat, nu veel bedrijven hun productie naar lagelonenlanden als Roemenië, India en China verplaatsen.

In de publieke sector concentreert het verzet zich tegen de financiële ombuigingen die de regering heeft aangekondigd om de belastingverlaging van 6,5 miljard euro te realiseren. Deze plannen zullen tot 2007 75.000 ambtenaren hun baan kosten. ,,Een ombuiging die geen perspectief biedt, behalve belastingverlaging voor de rijken'', aldus Pezzotta voorzitter van de vakbond CISL die sprak in de stromende regen in Venetië en er vaststelde dat ,,de regering niet luistert en wie anders denkt enkel maar beledigt''.

De vakbondsleiders eisen een andere economische politiek die de groei weer stimuleert. ,,Al vier jaar heeft dit land de laagste groei in Europa, terwijl de families steeds meer problemen hebben om met hun loon het eind van de maand te halen, aldus Epifani de voorzitter van de grootste vakbond CGIL in Milaan.