Beleggers blijven nog wel even voorzichtig

,,Over twintig jaar zal het percentage huishoudens dat deelneemt in een beleggingsfonds verdubbeld zijn'', zo luidde de uitspraak van Brigitte Slot, die dinsdag promoveerde aan de TU Delft (NRC Handelsblad, 23 november). Ik waag het met deze voorspelling niet eens te zijn, tenminste niet onder de huidige omstandigheden. Dat om twee redenen: Ten eerste vanwege de ondoorzichtigheid van beleggingsfondsen en ten tweede vanwege de weinig rooskleurige situatie in aandelenland. Ondoorzichtig zijn de fondsen, omdat zij op hun best slechts percentages aangeven in welke regio's en sectoren van het bedrijfsleven belegd wordt. Maar nooit komt men te weten welke aandelen daadwerkelijk in de portefeuille zitten. In feite kunnen de fondsen het geld onderbrengen waar zij willen, ook al is dat buiten de beurs, zolang zij maar aan hun dividendverplichtingen voldoen. Zij kunnen ook in andere eigen producten/fondsen investeren, zodat de belegger de toch al hoge beheerskosten dubbel krijgt te betalen.

De weinig rooskleurige situatie in aandelenland wordt getekend door een blijvend hoge olieprijs, een rentepercentage dat alleen maar omhoog kan, een helaas blijvende terreurdreiging en gesjoemel bij voorheen als onkreukbaar beschouwde bedrijven. Daardoor zijn velen héél voorzichtig geworden met het spaargeld. Ook de slechte ervaringen van beleggers met Dexia hebben hun effect gehad. Twintig jaar is wel ver, maar bovengenoemde aspecten zullen niet snel tenietgedaan worden.

    • P. ten Hove