Alles onder controle?

Het kost een paar centen, maar dan heb je ook een blaffer met tanden.

De `beurswaakhond' Autoriteit Financiële Markten (AFM) bestaat nog niet zo lang, maar heeft wel de snelst groeiende begroting van de financiële toezichthouders. De Nederlandsche Bank moest na de fusie met de Pensioen- en Verzekeringskamer saneren, maar AFM groeit rustig door, al meer dan 400 medewerkers, zesmaal zoveel als zes jaar geleden.

Dit jaar spendeert AFM volgens de aangevraagde begroting zo'n 57 miljoen euro, dat is 19 miljoen euro meer dan in 2003. De extra uitgaven worden gemaakt om allerhande extra taken uit te voeren.

Iedereen die iemand is in de financiële wereld staat inmiddels wel onder toezicht van de organisatie die geleid wordt door ex-BVD-chef en ex-super-PG A. Docters van Leeuwen.

Wat in 1988 begon als een klein bureau voor toezicht op beurshandel, lijkt nu soms wel Neerlands hoop in bange dagen. Boekhoudfraude bij de voormalige beurslieveling Ahold? Politici vallen over elkaar heen om de jonge toezichthouder meer macht te geven.

Het AFM-conglomeraat oogt indrukwekkend. De beurshandel, de strijd tegen beursbengels met voorkennis, de beleggingsfondsen, de effectenhandel van de pensioenfondsen, complexe financiële producten met een beleggingselement van banken en verzekeraars, de AFM controleert het. Het gaat om kapitale bedragen: honderden miljarden euro.

Twijfel over de boekhoudkundige normen en waarden in het bedrijfsleven? Vanaf volgend jaar gaat AFM de jaarverslagen van bedrijven controleren. Hoe goed is uw accountant? Vanaf volgend jaar houdt AFM ook een oogje op de mensen die de boeken van de bedrijven controleren.

Bijna alle belangrijke financiële producten staan onder toezicht van AFM. Behalve pensioenen. Wat ligt dan meer voor de hand dan ook de communicatie van de pensioenwereld met hun klanten onder AFM-toezicht te brengen? Eigenlijk maar één ding: pensioen is een CAO-afspraak van werkgevers en werknemers. Pensioenfondsen staan onder DNB-toezicht. Maar wie stuurde direct een reactie op de gedragscode voor goed bestuur die de bedrijfstakpensioenfondsen in de pen hebben? Niet DNB, wel AFM.

In deze vergrijzende tijden is pensioen ook een belangwekkende inkomstenbron voor nu al meer dan 2 miljoen Nederlanders en zijn pensioenfondsen, met meer dan 500 miljard euro belegd vermogen, ook gewone financiële instellingen.

Op de AFM-website prijkt tussen de financiële producten belegging en verzekering ook het pensioen. De waakhond is er klaar voor.

    • Menno Tamminga