Advocaat met strafblad

In de Landis-zaak is door de Amsterdamse rechter ook de advocate Adrienne V. veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. De vraag is wat de Orde van Advocaten doet met een advocaat die door de rechter is veroordeeld. Een maatregel kan zijn dat de advocaat van `het tableau' wordt geschrapt, waarmee wordt bedoeld dat de persoon niet meer in de advocatuur mag werken omdat deze het vertrouwen van de beroepsgroep heeft geschaad.

De algemeen deken van de Orde van Advocaten, Jeroen Brouwer, wil niet op de zaak ingaan. Hij werpt alleen de vraag op ,,als iemand door rood licht rijdt, wat iedereen kan gebeuren, moet deze dan uit de beroepsgroep worden ontheven?'' Maar, benadrukt hij, hij wil met dit voorbeeld geen verband leggen rondom V.

Brouwer verwijst door naar deken Hans van Veggel van het arrondissement Amsterdam – V. is vennoot bij een advocatenkantoor in Amsterdam. Van Veggel zegt ,,voor zichzelf te willen nagaan hoe hiermee om te gaan''. Als hij iets doet, moet hij een klacht indienen bij de Raad van Discipline. Over twee weken weet hij meer, aldus Van Veggel vanochtend.