50 reacties na tonen foto B.

Na de uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht gisteravond zijn er volgens de politie ruim vijftig telefonische reacties binnengekomen in de zaak rond de moord op Theo Van Gogh. In die uitzending werd na speciale toestemming van minister Donner van Justitie een foto getoond van hoofdverdachte Mohammed B. kort na de moord.

Justitie spreekt van ,,veel tips'', maar over de aard van de reacties wil de politie niets zeggen. Uit de vragen die in de uitzending werden gesteld bleek dat justitie vooral geïnteresseerd is in de voorbereiding van de moord, en de vraag of daar anderen bij betrokken zijn geweest. Het dossier biedt daarvoor ,,onvoldoende aanknopingspunten'', zo zei landsadvocaat mr. E. Daalder gisteren tijdens een kort geding voor de Amsterdamse rechtbank. Dat kort geding was aangespannen door mr. J. Plasman, de advocaat van Mohammed B., die tevergeefs probeerde het tonen van de foto van zijn cliënt te voorkomen.

Justitie blijkt nog weinig te weten over de route die Mohammed B. in de ochtend van 2 november zou hebben afgelegd vanuit zijn woning in de Marianne Philipsstraat in Amsterdam-West naar de plek van het misdrijf, de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost. Heeft hij de vermoedelijk gestolen Gazelle damesfiets gebruikt die bij hem werd aangetroffen, heeft hij het openbaar vervoer genomen of is hij door iemand opgehaald?

Ook wil justitie weten of mensen in de weken voor de moord hebben gezien of Van Gogh werd gevolgd op zijn vaste route van huis naar werk. Dat zou kunnen wijzen op een gedegen voorbereiding voor de moord. En bij alles wil justitie antwoord hebben op de vraag of Mohammed B. handlangers had ,,Wie heeft gezien dat Mohammed B. contact, misschien wel oogcontact, heeft gehad met andere personen,'' zo luidt een van de vragen van de politie.

Precies dat was de reden dat Plasman zich gisteren verzette tegen de openbaarmaking van de foto van Mohammed B., die daar op te zien is met een kaalgeschoren hoofd en een kort vlassig baardje. Plasman vond dat het grondrecht van zijn cliënt op privacy niet opgeofferd mocht worden aan het onderzoek naar ,,andere verdachten of de mogelijke betrokkenheid van derden''. In de zaak Van Gogh zitten nog zes anderen vast voor betrokkenheid bij de moord. Het is voor het eerst in Nederland dat justitie een foto publiceert van een verdachte die al in de gevangenis zit en dus zelf niet meer gezocht wordt. ,,Als heel Nederland weet hoe Mohammed B. er uitziet, moet gevreesd worden voor zijn leven.'', aldus Plasman.

Mohammed B. beroept zich op zijn zwijgrecht en beantwoordt geen vragen van justitie, zo bleek gisteren. Na een verhoor van twintig minuten kort na de moord heeft de politie ook niet meer geprobeerd hem te ondervragen. Plasman zinspeelde op de mogelijkheid dat Mohammed B. wel wil praten als hij zou weten dat justitie van plan is anders een foto van hem te tonen. B. ligt in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen met een gebroken been en kan volgens Plasman nauwelijks zijn bed uitkomen.

Het openbaar ministerie verdedigde de publicatie van de foto gisteren met het argument dat het gaat om een zaak die ,,grote beroering'' heeft gewekt. De rechtbank zal later deze week met een onderbouwing van het vonnis komen.

NRC Handelsblad hanteert het principe dat verdachten in Nederland niet herkenbaar in de krant komen, noch met naam noch in beeld.