Turners Harmes en Van Gelder eerste bij wereldbeker

Suzanne Harmes en Yuri van Gelder hebben dit weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden turnen in Stuttgart goud behaald. Harmes won het onderdeel vloer, Van Gelder was de sterkste op de ringen. Beiden wonnen zowel de finale als de daarop volgende superfinale. Daarnaast behaalde Harmes gisteren ook brons op het onderdeel balk.

Harmes scoorde in de eindstrijd vloer 9,412 en was daarna in de superfinale tegen de Roemeense Eremia nog beter op dreef: 9,462. De 18-jarige turnster van De Hazenkamp veroverde pas haar tweede eremetaal in een wereldbekertoernooi. In de Duitse plaats Cottbus won ze in maart 2002 al brons, eveneens op vloer. Gisteren kwam er nog een bronzen medaille bij. Op balk scoorde ze 9,262, goed voor de derde plaats.

Ze was zaterdag verrast door haar prestatie, aangezien ze de laatste tijd erg had gekwakkeld met haar gezondheid. Op 14 december moet ze onder het mes, dan worden haar keelamandelen verwijderd. ,,Ik heb de laatste tijd heel veel keel- en oorontstekingen opgelopen'', aldus Harmes. ,,Nu heb ik er even niet zo veel last meer van, maar voor de zekerheid moeten de amandelen er wel uit.''

Over haar oefeningen was ze zeer tevreden. ,,Het ging vandaag twee keer goed. Vooral de superfinale viel mee, want toen was ik een beetje vermoeid en waren mijn benen al wat verzuurd. Maar daar had mijn tegenstandster ook last van.'' Dat bleek, want de Roemeense Eremia zette slechts 8,850 tegenover de 9,175 uit de finale.

Yuri van Gelder haalde een dag na zijn recordscore (9,800) in de winnaarsfinale een nog betere waardering: 9,812. ,,Het kan niet beter'', zei hij glunderend. In de reguliere eindstrijd had Van Gelder nog 9,763 behaald. Het was in Stuggart zijn vierde wereldbekerzege, de 21-jarige turner won op 6 november ook al in Gent.

In het tweede weekeinde van december kan de Waalwijker zijn seizoen bekronen als hij in Birmingham aantreedt in de wereldbekerfinale. De ringenspecialist kan in Engeland zijn tiende wereldbekermedaille veroveren. ,,Ik zit nu lekker in mijn vel, dus die wedstrijd moet dan maar de klapper worden.''

Laura van Leeuwen eindigde zaterdag op de brug als vijfde, de turnster van Pro Patria kreeg de waardering 8,875 voor haar oefening, waarvan de afsprong mislukte.