Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de pogingen van de gemeente Utrecht om de overlast van junkies aan te pakken. De Utrechtse benadering is uniek omdat men de verslaafden ziet als zieken die geholpen moeten worden. Sinds kort zijn er in het stationsgebied drie gebruikersruimten die 24 uur per dag open zijn. Ned.2, 18.20-19.05u.

Opsporing verzocht. De verdachte van de moord op Theo van Gogh, de 26-jarige Mohammed B.,zal vanavond herkenbaar in beeld worden gebracht. Volgens een woordvoerder van de politie in Amsterdam is bij justitie ,,op het hoogste niveau'' besloten om B. in beeld te brengen. De politie hoopt zo meer te weten te komen over wat B. deed, kort voor de moord. Ned.1, 19.30-20.00u.

Hoezo Jihad? Debat met Marokkaanse Nederlanders, politici, buurtwerkers, ouders, imams en gelovigen o.l.v. de presentatoren Paul Witteman en Prem Radhakishun over de gebeurtenissen van de afgelopen maand. Gasten zijn o.a. de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb, drs. Nadia Mabrouk (directeur Euromed, organisatie voor dialoog en uitwisseling Zuid-Europese landen) en islamkenner Mohammed Cheppih. Cabaretier Najib Amhali treedt op. Ned.3, 20.25-22.00u.

Netwerk. Sportjournalisten, supporters en politici praten over de voetbalrechten voor televisie waar binnen enkele weken een besluit over valt. Ned.1, 20.30-21.10u.

Nova. Reportage uit Kiev over de demonstraties en vermeende verkiezingsfraude in Oekraïne en het begin van de rechtszaak over de bouwfraude van ambtenaren en klokkenluider Ad Bos. Verder aandacht voor de verdachte van de moord op Theo van Gogh, Mohammed B. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Dokument: Uitbehandeld maar niet opgegeven. Eerste deel van een tweeluik over de Nederlands-Duitse psychiater Detlef Petry die in het psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht `uitbehandelde' patiënten behandelt. Ned.1, 23.05-23.50u.

Met vlag en rimpel: Kaping als keerpunt. Tweede deel in een serie van zes over hoe drie generaties erfgenamen van Indië hun Indische, Molukse of Papoease verleden, cultuur en identiteit in Nederland ervaren. Zie tv-vooraf. Morgen, Ned.1, 16.10-16.25u.

KUNST

Klassiek: Nederlandse dansdagen. Uitgebreid verslag van het gelijknamige festival in Maastricht met hoogtepunten uit het Nederlandse dansaanbod van het afgelopen seizoen, interviews en kijkjes achter de schermen. Ned.3, 0.05-1.00u.

FILM

It Takes Two (Andy Tenant, 1995, VS). Formule-draak met de niet-identieke tweelingzusje The Olsen Twins, bekend uit de tv-serie Full House. Streetwise weeskind en dochter van ongelukkige weduwnaar wisselen van rol en koppelen en passant Kirstie Alley en Steve Guttenberg. Net5, 20.30-22.25u.

True Lies (James Cameron, 1994, VS). Peperdure en nogal ironische actiefilm van de regisseur van o.a. Titanic. Arnold Schwarzenegger is een soort James Bond, zonder dat echtgenote Jamie Lee Curtis daar weet van heeft. Typisch Amerikaanse moraal over gezin en huwelijk. SBS6, 20.30-23.30u.

Swing (Tony Gatlif, 2002, Fr./Japan). Film van regisseur Gatlif (Algerije, 1948) die in zijn verhalen over de verdwijnende zigeurnercultuur – Gadjo dilo (1997), Vengo (2000) – steeds meer met muziek en steeds minder met woorden vertelt. Swing is getoonzet op de klanken van de zigeunerjazz zoals Django Reinhardt die speelde en gaat over een zigeunergemeenschap in de Elzas. TV5, 22.30-24.00u.

The Memoirs of an Invisible Man (John Carpenter, 1992, VS). Werk van H.G. Wells lag níét ten grondslag aan deze als comedy opgezette demonstratie van `speciale effecten'. Onzichtbaar geworden effectenhandelaar Chevy Chase wordt doelwit van CIA-agent Sam Neill. BBC1, 1.05-2.45u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van koopman Rinco van der Veen in Apeldoorn bericht schrijver en journalist Pieter Waterdrinker uit Kiev over de situatie in Oekraïne. Verder een gesprek met de filosoof Rutger Claassen over zijn boek Het eeuwig tekort en na tienen een verhaal van Toon Tellegen. Tevens geeft classicus J.P.Guépin commentaar op schandelijke passages uit bijbel en koran. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Gesprek met Anna Visser, directeur van De Nieuwe Omroep die vanaf september volgend jaar kan gaan uitzenden. Zij praat over haar visie op de journalistiek en de toekomst van nieuwe omroep. Radio 1, O.04-0.45u.