Spits dood, club moet toch spelen

De voetbalbond KNVB heeft een tuchtzaak aangespannen tegen Quick 1890. De Amersfoortste amateurvereniging weigerde afgelopen weekeinde te voetballen na de gewelddadige dood van eerste elftalspeler Frank Hermsen. De linksbuiten van de amateurclub werd vorig weekeinde op de stoep van een discotheek van Nijkerkerveen zo zwaar mishandeld, dat hij de volgende middag in een Utrechts ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed. Hij is vrijdag begraven.

Quick 1890 besloot een actie te beginnen tegen `zinloos geweld' en alle wedstijden van zaterdag en zondag te boycotten. Van de KNVB hoefde alleen het eerste elftal, waartoe Hermsen behoorde, niet in actie te komen. De andere elftallen moesten volgens de reglementen wel voetballen en daarom heeft de bond een tuchtzaak aangespannen tegen de club.

Voorzitter Piet Hoek van Quick 1890 toonde zich vanmorgen ,,zwaar teleurgesteld'' over het formele standpunt van de KNVB. ,,Ik ben niet boos, dan geef ik het verkeerde voorbeeld. De KNVB is typisch een bedrijf van grootschalige efficiëntie. We hebben niet één woord van medeleven ontvangen uit Zeist, dat om de hoek ligt. Op een kampioensreceptie weten ze ons wel te vinden.''

Volgens woordvoerder Rob de Leede van de KNVB is de voetbalbond wél tegemoet gekomen aan het verzoek van Quick 1890 het eerste elftal vrij te geven. ,,Dat was niet volgens de regels, want dan had de wedstrijd eigenlijk tussen het overlijden van de speler en de datum van de begrafenis moeten plaatshebben. Wij deden dit vanwege de uitzonderlijke situatie.''

De KNVB heeft niet overwogen alle elftallen van Quick 1890 vrij te geven. De Leede: ,,Daar kunnen we niet aan beginnen. We hebben bijna wekelijks met een overlijdensgeval bij een voetbalclub te maken, hoewel de dood van Hermsen natuurlijk gevoelig ligt. Dit is een crisisgeval en daarom hebben we een gebaar gemaakt. Maar ja: een tien met een griffel zal de KNVB wel nooit halen.''

Het eerste elftal van Quick 1890 speelt komende zondag zijn eerstvolgende thuiswedstrijd met tien man, uit piëteit met de doodgeslagen Frank Hermsen, die bij de zondagtweedeklasser het rugnummer elf droeg.