Sociaal-democraten Roemenië liggen op kop

De Roemeense sociaal-democraten lijken gisteren de parlementsverkiezingen met kleine meerderheid te hebben gewonnen, maar ze krijgen geen absolute meerderheid. Hun leider, premier Adrian Nastase, lijkt bij de presidentsverkiezingen een voorsprong te hebben genomen op zijn belangrijkste rivaal, Traian Basescu.

De officiële uitslag van de presidents- en parlementsverkiezingen is nog niet bekend. Toen vandaag een derde van de stemmen was geteld, stond de sociaal-democratische PSD op 34,8 procent van de stemmen en de oppositionele Alliantie Rechtvaardigheid en Waarheid (DA) op 32 procent.

Eerdere prognoses waren gebaseerd op exit polls. Volgens die peilingen heeft bij de presidentsverkiezingen Nastase 41,1 procent van de stemmen gekregen. Traian Basescu, burgemeester van Boekarest en kandidaat van de Alliantie, zou 38,90 procent hebben gekregen. Corneliu Vadim Tudor, leider van de ultra-nationalistische Groot-Roemenië Partij, zou zijn geëindigd op 11,6 procent van de stemmen. Een andere organisatie die de kiezers na het uitbrengen van hun stem ondervroeg naar hun voorkeur kwam gisteravond met iets andere percentages: 43,7 procent vor Nastase, 35,2 procent voor Basescu en 12,4 procent voor Tudor.

Bij de parlementsverkiezingen zou de PSD, die in een coalitie met de kleine Humanistische Partij PUR de verkiezingen inging, volgens de exit polls bijna veertig procent van de stemmen hebben gekregen. De Alliantie DA zou op rond 35 procent zijn blijven steken. De partij van de Hongaarse minderheid, UDMR, zou vijf tot zes procent van de stemmen hebben gekregen. Dat betekent dat onzeker is of zij wel in het parlement vertegenwoordigd worden: de kiesdrempel bedraagt vijf procent. De opkomst lag gisteren rond de 57 procent.

De PSD zal hoe dan ook geen absolute meerderheid in het parlement krijgen. Tot gisteren heeft de partij in het midden gelaten of ze eventueel een coalitie zou aangaan met de Groot-Roemenië Partij (PRM) van Tudor. De DA had wel aangekondigd in geen geval met de PRM in zee te zullen gaan. Gisteren maakte Mircea Geoana, kandidaat-premier van de PSD, eindelijk duidelijk dat ook voor de sociaal-democraten een coalitie met de xenofobe, antisemitische PRM niet in aanmerking komt. De PRM is bij de parlementsverkiezingen overigens flink teruggevallen: vier jaar geleden kreeg ze nog 20 procent van de stemmen.

DA-presidentskandidaat Basescu klaagde gisteren over onregelmatigheden bij de stembusslag. PSD-campagneleiders zouden kiezers met bussen van het ene naar het andere stembureau hebben gereden om hen meer dan eens te laten stemmen. De DA zou videomateriaal over de fraude bezitten.

Als de einduitslag overeenkomt met de exit polls, moeten de Roemenen op 12 december voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nogmaals naar de stembus.