Shi'ieten Irak: geen uitstel verkiezingen

De shi'itische meerderheid in Irak en de interim-regering hebben zich het afgelopen weekeinde gekeerd tegen uitstel van de voor 30 januari vastgestelde algemene verkiezingen.

Maar een Amerikaanse legercommandant waarschuwde gisteren dat het geweld in Mosul, de op twee na grootste stad in Irak, van dien aard is dat er althans nu geen verkiezingen zouden kunnen worden gehouden.

Vijftien sunnitische, waaronder Koerdische, en seculiere partijen en groepen eisten vrijdag uitstel van de verkiezingen onder verwijzing naar de onveiligheid en de noodzaak zich beter voor te bereiden. De sunnieten en de seculiere partijen vrezen te worden gemarginaliserd door de shi'itische meerderheid (zo'n 60 procent van de bevolking).

De shi'ieten gaan er juist vanuit straks de nieuwe Nationale Assemblee te zullen domineren, en willen niets van uitstel van de verkiezingen weten. Abdulaziz al-Hakim, leider van de machtige Hoogste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI), zei zaterdag dat elk uitstel een overwinning voor de – in overgrote meerderheid sunnitische – rebellen zou betekenen. Hakim voegde eraan toe het uiterst onwaarschijnlijk te achten dat de machtigste shi'itische geestelijk leider, groot-ayatollah Ali al-Sistani, met enig uitstel zou instemmen. Sistani, die aan shi'itische zijde het laatste woord heeft in dergelijke kwesties, heeft immers juist geijverd voor zo snel mogelijke verkiezingen.

Eerder al hadden de interim-regering, de verkiezingscommissie en de Verenigde Staten zich tegen uitstel gekeerd.

De Amerikaanse commandant in Noord-Irak, brigade-generaal Carter Hamm, zei gisteren tegenover de Britse BBC dat de Amerikaanse en Iraakse autoriteiten ,,veel werk te doen hebben'' voor er in Mosul verkiezingen kunnen worden gehouden. In de afgelopen twee weken zijn in Mosul al 57 Iraakse agenten en militairen vermoord in een gerichte intimidatiecampagne tegen de Iraakse veiligheidsdiensten. Hamm omschreef de Iraakse veiligheidsdiensten als ,,hoeksteen'' voor de Amerikaanse en Iraakse strategie om de verkiezingen te beveiligen. In Mosul is twee weken geleden tijdens een rebellenoffensief echter driekwart van de politiemacht verdwenen.

Ook elders in het sunnitische deel van Irak is het nog bijzonder onveilig. In de westelijke stad Ramadi, na de val van Falluja nog een van de resterende rebellenbolwerken, werden vanochtend 12 mensen gedood bij een zelfmoordaanslag. In de provincie Al-Anbar, die Falluja en Ramadi omvat, werden de laatste drie dagen zeven Amerikaanse militairen gedood. Ten zuiden van Bagdad werden gisteren twee Amerikaanse militairen gedood tijdens het 23 november gelanceerde offensief tegen de talrijke rebellen in wat de `driehoek des doods' heet.