`Rick vond het best lullig voor zijn pa'

FC Utrecht won gisteren door een doelpunt van invaller Rick Kruys het thuisduel tegen De Graafschap, waar vader Gert Kruys trainer is.

Lang leken de voetballers van De Graafschap gisteren bij FC Utrecht een punt te veroveren. Maar uiteindelijk verloor de club uit Doetinchem met 1-0. De winnende treffer van de thuisploeg werd gemaakt door de jonge invaller Rick Kruys (19), de zoon van De Graafschap-trainer Gert Kruys. De voormalig middenvelder van FC Utrecht had in het programmaboekje gekscherend het doelpunt voorspeld. Kruys junior waarschuwde vooraf in het weekblad Voetbal International: `Pa, maak je borst maar nat.' Bij het eerste balcontact van Rick Kruys voltrok zich het doemscenario van zijn vader: van twintig meter schoot `zoonlief' de bal in de kruising.

Wat dacht u toen u hoorde dat zoon Rick bij de selectie van FC Utrecht zat?

Gert Kruys: ,,Vooraf kregen we allebei veel vragen over de confrontatie. De toon was dus al gezet. Op het moment dat ik hoorde dat hij erbij zat, had ik al een vreemd voorgevoel. Dat werd erger toen hij zich ging warmlopen. Die jongen is natuurlijk enorm gebrand om zijn plekje bij FC Utrecht te veroveren. Ik wist dat hij er alles aan zou doen, wanneer hij aan de beurt kwam. Ook omdat Rick tot nu toe alle wedstrijden van De Graafschap heeft gezien, omdat hij vaak op een andere dag speelt. We wisten allebei dat het een pikante dag ging worden.''

U zinspeelde in het programmaboekje van FC Utrecht al op een doelpunt.

,,Ja, hoe is het mogelijk. Tien minuten voor tijd valt Rick in en binnen een minuut scoort hij. Eigenlijk zag het er naar uit dat wij een punt zouden pakken in Utrecht. We deden het gewoon goed. Maar dan komt er zo'n snotneus in het veld en die schiet hem fantastisch in de kruising. Het is hartstikke zuur als je op die manier een punt verliest. Maar als vader ben ik natuurlijk trots.''

Hoe was de stemming gisteravond bij de familie Kruys?

,,Eerst dacht ik: hij komt er vanavond thuis niet meer in. Maar ik ging eerst met de spelersbus terug naar Doetinchem en vervolgens met de auto pas naar huis. Ik kon het daardoor een beetje laten bekoelen. 's Avonds hebben we het samen op televisie nog eens goed bekeken. Rick was natuurlijk blij met zijn doelpunt, maar hij vond het toch ook best lullig voor zijn vader. Hij vindt De Graafschap een leuke club. We hebben veel reacties en vragen gehad. Ik vind het best dat hij scoort, maar zou het toch wel fijn vinden als hij het voortaan tegen een andere ploeg doet.''