Philips stapt weer in computers

Philips stapt na elf jaar afwezigheid weer in de markt voor personal computers. Het elektronicaconcern gaat zes soorten computers – vier desktops, twee laptops – exclusief verkopen via de Britse elektronicaketen Dixons, waar het Nederlandse Dixons overigens geen deel van uitmaakt. Het Britse Dixons is actief in acht Europese landen, waaronder Spanje, Zweden en Ierland. De computers voeren de naam Philips-Freeline.

De computers maken deel uit van de vorig jaar door Philips gelanceerde Connected Planet-strategie, een concept waarbij consumenten in en rond het huis toegang hebben tot foto's, muziek, video en tekst. Philips heeft daartoe samenwerkingsverbanden afgesloten met telecombedrijven als KPN, British Telecom, Telefónica en France Telecom en brengt een reeks multimediaproducten uit onder de naam Streamium. De Streamium MC-i250 bijvoorbeeld is een stereo-installatie met ingebouwde internetradio.

Een woordvoerder van Philips wil geen commentaar geven op de vraag of Philips zint op een terugkeer in de computermarkt. ,,Wij gaan niet in op toekomstige plannen.'' Volgens de woordvoerder onderscheiden de Philips-computers – het elektronicaconcern noemt ze `home entertainment pc's' – zich niet in hoge mate van computers van merken als Dell en HP, de twee grootste personal-computerbouwers ter wereld.

Philips wil niet zeggen wie de computers fabriceert. De desktops worden volgens het elektronicaconcern geassembleerd in Europa en de laptops in Azië. Philips benadrukt dat onderdelen als de monitor, luidsprekers en dvd-speler van eigen makelij zijn.

Philips stapte in 1993 uit de markt voor personal computers, na in 1991 al te zijn gestopt met de fabricage van computers voor het bedrijfsleven. Philips stapte uit de computermarkt omdat het een te kleine speler was.