Opvolger `Amélie' niet `Frans' genoeg

De bejubelde nieuwe film Un Long Dimanche de Fiançailles van de Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet is niet Frans genoeg om mee te dingen naar Franse filmprijzen of om overheidssubsidie te krijgen. Dat heeft de kantonrechter in Parijs bepaald na een klacht van twee productiemaatschappijen. Deze vonden dat Jeunet geen recht had op subsidie, omdat de film mede was gefinancierd door de Amerikaanse filmmaatschappij Warner Bros.

Jeunet, bekend van zijn internationaal succesvolle film Amélie, schrijft op zijn website dat zijn nieuwe film is gebaseerd op een Frans boek, een Frans verhaal vertelt en in Frankrijk is opgenomen met 2000 Franse figuranten, een technische staf van ongeveer 500 Fransen en 30 Franse acteurs, onder wie Audrey Tautou, die ook de hoofdrol speelde in Amélie.

Jeunet noemt het absurd dat de film over Alexander de Grote van Oliver Stone wel subsidie krijgt, terwijl hij in Marokko is opgenomen, in het Engels, met niet-Franse acteurs en eveneens is gefinancierd door Warner Bros. Dit zonder een woord van protest van de betreffende productiemaatschappijen. De ironie wil bovendien, aldus Jeunet, dat de ondersteuningsfondsen voor producenten en distributeurs nu ook geen geld zullen krijgen uit de opbrengst van de film.

Un Long Dimanche de Fiançailles zal ook niet meedingen op het filmfestival in Cannes, mede omdat hij op 26 november in de Verenigde Staten in première is gegaan. Films in Cannes mogen niet buiten hun land van oorsprong te zien zijn geweest.