Oppositie Oekraïne: ultimatum president Koetsjma

In Kiev, waar al sinds een week meer dan honderdduizend mensen permanent op het centrale plein demonstreren, heeft Joelija Timosjenko, een van de leiders van de oppositie, president Leonid Koetsjma gisteravond een ultimatum gesteld.

Als hij Viktor Janoekovitsj – de officieel tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen premier – niet uiterlijk vanavond als regeringsleider ontslaat, zal de oppositie ervoor zorgen dat Koetsjma zich binnen Oekraïne niet meer kan verplaatsen.

,,We weten waar hij is, en we kunnen verhinderen dat hij één enkele stap zet,'' aldus Timosjenko. De vertrekkende president moet ook de gouverneurs van Donetsk en andere op separatisme aansturende regio's ontslaan en de centrale kiescommissie wijzigen. Doet hij dat niet, dan moet hij worden vervolgd voor ,,zijn misdaden tegen het volk''. Timosjenko riep haar aanhangers ook op het gebouw van het Hooggerechtshof ,,te gaan beschermen tegen druk van de autoriteiten''.

Janoekovitsj' uitdager in de strijd om het presidentschap, Viktor Joesjtsjenko, zei gisteren dat de autoriteiten ,,de kaart van het separatisme spelen''. ,,Zij die tot separatisme oproepen begaan een misdaad en zullen zonder twijfel worden gestraft'', aldus de oppositieleider.

Koetsjma van zijn kant klaagde dat de aanhang van Joesjtsjenko in de werkgroepen die sinds vrijdag een oplossong voor de crisis proberen te vinden, niets toegeeft. De gesprekken ,,lopen slecht'', zei hij, omdat Joesjtsjenko's aanhangers ,,niet van goede wil zijn''. ,,De gesprekken verlopen met aanzienlijke moeilijkheden. Niemand kan zeggen wat voor compromis wordt gevonden of óf er wel een compromis wordt gevonden'', aldus Koetsjma. Hij klaagde met name over de blokkade van regeringsgebouwen door aanhangers van Joesjtsjenko. Deze maakte duidelijk aan die blokkade geen eind te maken ,,tot we de overwinning hebben behaald''. Koetsjma en premier Janoekovitsj hadden vanochtend een gesprek met de gouverneurs van een aantal regio's in het oosten van Oekraïne.

De directeur van de centrale bank van Oekraïne is vandaag opgestapt om zich te kunnen concentreren op de nasleep van de campagne van premier Viktor Janoekovitsj. Sergej Tyhypko is ook leider van de partij van Janoekovitsj en voerde diens verkiezingscampagne aan. Hij zegt beide functies niet meer te kunnen combineren, en zich nu te willen wijden aan ,,politiek werk''.