Nirvana

`Een punkrock-hybride van Lennon en Lemmy met een giftige magie.' Zo omschrijft Sonic Youth-gitarist Thurston Moore de stem van Kurt Cobain in het boek bij de langverwachte Nirvana-box With The Lights Out.

De box verschijnt na een bitter juridisch gevecht tussen Cobains weduwe Courtney Love met bassist Krist Novoselic en drummer Dave Grohl, die eisten dat Love de erfenis van tientallen tapes met onuitgebrachte Cobain-composities beschikbaar zou stellen. Dat is maar ten dele gebeurd. De dvd en drie cd's documenteren de opkomst en ondergang van de belangrijkste rockgroep van de jaren negentig, waarbij er enkele cruciale bladzijden uit de biografie lijken gescheurd.

Als onaangepaste punkrockers met een metal-tic uit het afgelegen Seattle had Nirvana altijd een hang naar toegankelijke popmelodieën, hier geïllustreerd door Shocking Blues `Love buzz op de dvd met gruizige amateurbeelden. Kurt Cobain was een Beatles-fan en in zijn akoestische demos is dat goed te horen, met name in een vroege versie van Lithium en het in zijn zelfmoordjaar 1994 opgenomen All apologies. Op andere momenten was Nirvana een lawaaiband eerste klas, die met Smells like teen spirit de Pixies-achtige dynamiek tussen hard en zacht tot grote artistieke en commerciële hoogte stuwde.

Met 68 niet eerder uitgebrachte (versies van) nummers is de schitterend vormgegeven box toch niet het definitieve overzicht, daarvoor staan er teveel onaffe probeersels en mindere uitvoeringen van klassiek geworden rocksongs op. Een eerdere mix van Teen spirit klinkt nauwelijks anders dan de hitversie en de studiojams Gallons of rubbing alcohol en The other ontaarden in stuurloze herrie.

Met al zijn valse starts en onuitgewekte schetsen is With The Lights Out hooguit een inzichtelijk kijkje in de keuken, voor fans die al het andere cd-werk van de groep al in huis hebben. Bovendien dreigt Courtney Love nog met een overzicht van Kurt Cobain solo, waarbij de vraag zich opdringt of je dat los van Nirvana kunt zien.

Nirvana: With The Lights Out. Gessen/ Universal

    • Jan Vollaard