Nader bekeken

Het Franse rugby besloot het kalenderjaar 2004 met een pijnlijke nederlaag. In het Stade de France was Nieuw Zeeland zaterdag met maar liefst 45-6 te sterk voor de ploeg van bondscoach Bernard Laporte. Dat kwam hard aan bij Les Bleus, die negen dagen geleden in Marseille ook al lelijk onderuit gingen. Nota bene tegen Argentinië (14-24), een relatief kleine rugbynatie dat een einde maakte aan de zegereeks (acht overwinningen op rij). Het is niet, zoals zo vaak vermoed, slechts het zuiden van Frankrijk waar de rugbysport populariteit geniet, zoals blijkt uit bovenstaand overzicht. Frankrijk telt in totaal 1.727 rugbyclubs, die samen goed zijn voor 252.638 geregistreerde spelers. Ter vergelijking: Nederland telt amper zesduizend beoefenaars, verspreid over `slechts' tachtig clubs.