Miller wint op alle alpine-disciplines

Bode Miller maakt voortaan deel uit van een select groepje skiërs. Met zijn eerste overwinningen ooit bij een wereldbekerwedstrijd afdaling en Super G voegde de 27-jarige Amerikaan zich in een gezelschap van vijf dat op alle vier de alpine-disciplines zegevierde.

Miller, die tot nu in het wereldbekercircuit overwinningen behaalde op de slalom en reuzenslalom, was zaterdag in het Canadese wintersportoord Lake Louise verrassend de beste op de afdaling. Hij liet de Oostenrijkse specialisten ver achter zich. De Fransman Antoine Deneriaz moest bijna een seconde toegeven op de 27-jarige Amerikaan, die meer geldt als een slalom- en reuzenslalomspecialist. Oostenrijk, dat doorgaans heerst op de discipline, kreeg slechts brons in de vorm van Michael Walchhofer.

Gisteren was Miller een klasse apart op de Super G, ook voor het eerst. De Oostenrijkers Hermann Maier en Walchhofer moesten opnieuw genoegen nemen met de troostprijzen. Saillant detail: Miller stapte dit seizoen over op ski's van Oostenrijkse makelij. Een goede beslissing. Miller deed in het nieuwe seizoen aan drie wedstrijden mee en won ze allemaal.

Janica Kostelic liet de mogelijkheid liggen in Aspen twee wereldbekerzeges bij te schrijven. Zaterdag heerste ze op de Amerikaanse piste als nooit tevoren op de eerste slalom. De 22-jarige Kroatische onderschreef met haar prestatie dat de skiwereld haar nog lang niet kan afschrijven.

De loopbaan van Kostelic wordt bepaald door vele fysieke ongemakken en grote successen. Afgelopen seizoen was ze volledig afwezig door een knieblessure. De laatste van vier operaties onderging ze in februari. In oktober keerde ze terug op de skipiste in Sölden. Daar werd ze achtste op de reuzenslalom. Vrijdag werd duidelijk dat ze inmiddels weer nagenoeg de oude is. Ze stond voor het eerst sinds maart 2003 weer eens op het erepodium met de derde plaats op de reuzenslalom, op ruime afstand van winnares Poutiainen.

Op de slalom leek alles helemaal te kloppen. Zaterdag troefde ze haar Zweedse concurrente Anja Paerson en de Finse Tanja Poutiainen met groot verschil af. Gisteren leek ze dat te herhalen, maar toen kwam ze ten val. ,,Het is een lang jaar geweest'', zei Kostelic na haar bevrijdende zege op zaterdag. Ze gaf in Aspen aan dat ze na de laatste operatie negen maanden geleden opnieuw moest beginnen. Ze was haar gewicht en spiermassa kwijt. ,,Ik ben blij dat ik er weer sta.'' Daar kon de val zonder ogenschijnlijke gevolgen gisteren niets aan veranderen.