Koningin Beatrix bij eeuwfeest Residentie Orkest

In aanwezigheid van koningin Beatrix heeft het Residentie Orkest vrijdagavond onder leiding van chef-dirigent Jaap van Zweden in de Haagse Dr. Anton Philipszaal zijn honderdjarig bestaan gevierd, als afsluiting van een feestmaand. Op het programma stond een uitvoering van de Zesde symfonie (`Tragische') van Gustav Mahler.

In november 1904 gaf het Residentie Orkest zijn eerste abonnementsconcert in het inmiddels afgebrande Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen. Dat gebeurde onder leiding van oprichter en dirigent Dr. Henri Viotta, die in april 1888 ook het eerste concert in Amsterdamse Concertgebouw leidde. Een deel van de Haagse orkestleden was afkomstig van het Concertgebouworkest. Ze hadden in Amsterdam onder leiding van concertmeester en tweede dirigent André Spoor, ontslag genomen na een conflict met chef-dirigent Willem Mengelberg. Het Residentie Orkest werd in de loop der jaren behalve door de vaste dirigenten en tal van wereldberoemde gastdirigenten ook geleid door componisten als Richard Strauss, Igor Stravinsky, Max Reger, Maurice Ravel, Leonard Bernstein, Bruno Maderna en Mauricio Kagel. Bij zijn enige optreden van de legendarische Arturo Toscanini in Nederland, dirigeerde hij voor de oorlog het Residentie Orkest.