`Karadzic was ooit simpel te pakken'

`Onwil' van een aantal regeringen heeft jarenlang de arrestatie van Radovan Karadzic, de wegens oorlogsmisdaden gezochte ex-leider van de Bosnische Serviërs, verhinderd.

Dat heeft een voormalig kopstuk van een geheime dienst van een West-Europees land gezegd. De man, wiens identiteit niet is onthuld, was zelf in Bosnië vanaf 1995, toen de Bosnische oorlog eindigde en de jacht op Karadzic (en zijn legerleider Ratko Mladic) begon.

Dat de twee negen jaar lang uit handen van de internationale justitie zijn gebleven, is volgens hem enerzijds te wijten aan het feit dat ze beschikken over een omvangrijk netwerk van aanhangers die hen beschermen. Mladic' arrestatie is nooit dichtbij geweest, omdat hij wordt beschermd door vijfhonderd goedbewapende (ex-)militairen. Maar de arrestatie van Karadzic is vooral in het begin, na 1995, mogelijk geweest. ,,We beschikten elke dag over informatie over Karadzic. We filmden hem als hij zich verplaatste. Het was makkelijk hem te arresteren, maar we kregen nooit het groene licht om in actie te komen'', aldus de voormalige geheim agent.

Met name Frankrijk – dat veel militairen in Bosnië heeft, in de internationale vredesmacht SFOR – is er lang door de Amerikanen van beschuldigd pro-Servisch te zijn en niet voldoende te doen om Karadzic en Mladic op te pakken. Maar volgens de voormalige geheim agent waren ook de Amerikanen niet altijd van goede wil, ook al heeft de Amerikaanse regering een prijs van vijf miljoen dollar op het hoofd van Karadzic en Mladic gezet. ,,Toen we Karadzic konden pakken, hield de toenmalige commandant van SFOR, de Amerikaanse admiraal Leighton Smith, ons tegen, met het argument dat hij niet de opdracht van Washington had hem aan te houden. De Verenigde Staten wilden zonder twijfel het risico vermijden om in Bosnië doden te incasseren'', aldus de ex-geheim agent. Pas in de zomer van vorig jaar begonnen de Amerikanen zich daadwerkelijk voor de arrestatie van Karadzic en Mladic te interesseren. Nu bedreigen ze Servië met sancties als het de twee niet helpt oppakken.