Invallen in hotels Amsterdam

In Amstelveen en Amsterdam heeft het openbaar ministerie (OM) gisteren invallen gedaan in een groot aantal woningen, hotels en bedrijven. Twee personen zijn aangehouden. Het OM wil geen mededelingen doen over de identiteit of afkomst van deze personen.

De invallen maken deel uit van een grootschalig onderzoek naar fraude met sociale premies, belastingfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Onder leiding van het zogeheten functioneel parket van het OM onderzochten de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), de Nationale Recherche en de opsporingsdienst FIOD-ECD woningen, hotels en restaurants.

Een kluis en administratieve bescheiden zijn in beslaggenomen. ,,Als het geld is geteld weten we hoeveel het is'', zegt een woordvoerder van het OM, die het bedrag schat op ,,rond een ton aan euro's''.

Een van de hotels waar de politie gisteren binnenviel, is het France Hotel aan de Oudezijds Kolk. Het hotel is januari dit jaar overgenomen door ADAM Hotels Management BV. Volgens een woordvoerder van ADAM Hotels zijn zowel France Hotel en Hart van Amsterdam van de Israëlische broers B. overgenomen. Hij betreurt de invallen: ,,Dit is slecht voor ons image''.

De woordvoerder vermoedt dat ,,justitie niet op tijd in de boeken heeft gekeken'', want beide hotels hebben niets meer van doen met de broers waarop het onderzoek zich richt.

Volgens S. Cohen, die namens NHS Real Estate de onroerendgoed transacties heeft begeleid en gecoördineerd bleek uit boekenonderzoek dat bij beide hotels betalingsachterstanden waren. ,,Maar wij zijn natuurlijk niet verantwoordelijk voor de jaren dat B. daar de scepter zwaaide''.

Hij benadrukt dat in beide hotels nu ,,een nette boekhouding'' wordt gevoerd. Bij diverse andere hotels die nog op naam van de Israelische gebroerders B. staan, wordt de telefoon niet opgenomen. De B.'s hebben verder nog een pizzeria.

Het functioneel parket is een aparte eenheid van het OM, bestaande uit verschillende bijzondere opsporingsdiensten. Het uitvoeringsinstituut UWV had de diensten getipt over ontduiking van sociale premies.