Husseins oogappel is kroonprins af

De jonge Jordaanse prins Hamza was een favoriet van zijn vader, koning Hussein. De koning beschreef hem vaak in het openbaar als ,,mijn oogappel''. Een paar uur na diens dood in februari 1999 werd hij door zijn halfbroer Abdallah, die koning was geworden, tot kroonprins benoemd, volgens bronnen in het paleis omdat Hussein hem dat op zijn sterfbed had gevraagd. Maar gisteren maakte Abdallah bekend Hamza van zijn verplichtingen als kroonprins te hebben ontheven. Zo heeft de prins meer bewegingsvrijheid en meer mogelijkheden om taken te verrichten, zo zei de koning in een televisietoespraak.

Abdallah voegde eraan toe dat de titel van kroonprins volgens de grondwet zuiver ceremonieel is, en dat er voorlopig geen nieuwe kroonprins komt. De oudste zoon van Abdallah, de tienjarige Hussein, is nu dus troonopvolger, tot er eventueel een nieuwe kroonprins wordt aangewezen.

Hamza, 24, heeft net als Abdallah gestudeerd aan de Britse militaire academie in Sandhurst en studeert nu politieke wetenschappen in Amerika. Abdallah heeft hem nooit substantiële taken gegeven, in die zin maakt de maatregel weinig verschil.

Het is eerder zo dat Hamza's ontslag de consolidatie onderstreept van Abdallahs positie. Koning Hussein wees hem vlak voor zijn dood volstrekt onverwachts als kroonprins aan, in plaats van zijn broer Hassan, die hij van een poging tot staatsgreep betichtte. Abdallah had nauwelijks politieke ervaring, en hij had koningin Noor tegen, Husseins vierde en laatste vrouw en moeder van Hamza. Abdallah is een zoon van Husseins tweede vrouw, de Britse Tony Gardiner (Hussein had in totaal elf kinderen). De afgelopen vijf jaar heeft hij echter in Jordanië en in de Arabische wereld gezag gewonnen als een gematigd leider.