Gotische rock in een Zwolse kerk

Nu even geen grappen over beatmissen of voor het zingen de kerk uit. Within Temptation trad op in de Zwolse Broerenkerk en maakte handig gebruik van de natuurlijke galm en het gewijde decor. Er moest zachter gespeeld worden dan op andere rockpodia, maar dat was geen groot gemis in het licht van de steeds toegankelijker muziek waarmee de trots van de Nederlandse gotische rock de wereld wil veroveren. Ze zijn op weg, want in Duitsland is Within Temptation na het voorlaatste album Mother Earth een topact en in eigen land kwam de nieuwe cd The Silent Force op 1 in de albumlijst binnen, boven Eminem en Destiny's Child.

Op festivals als Lowlands en Rock Am Ring stonden buitenlandse roadies stomverbaasd toen Within Temptations binnen enkele minuten een opblaasbaar sprookjesbos op het podium liet verrijzen. Tegenwoordig reist de kathedraal uit hun videoclip in een opblaasversie mee op tournee, maar in Zwolle was dat niet nodig. Zangeres Sharon den Adel kon haar geëxalteerde operastem hier laten schallen onder dertig meter hoge gewelven, met als decor het kerkorgel en engelen met harp en bazuinen.

Sharon hult zich niet langer in tweedehands bruidsjurken, maar verscheen in een uit sprinrag vervaardigde baljurk met aangesnoerd SM-corset. Op het eerste gezicht mocht dat er wat grimmiger uitzien dan haar sprookjesachtige teksten doen vermoeden, maar met haar stralende glimlach verspreidde ze een aanstekelijke blijmoedigheid. De angstaanjagende kale koppen van de gitaristen zijn ook maar een act.

Synthesizers gaven de toon aan boven de gitaren, die met z'n drieën steeds meer gaan klinken als een eensgezind doordenderende locomotief over een almaar rechtdoorgaand spoor. Tussen de verdienstelijke eigen nummers was een cover van Kate Bush' Running up that hill een onbegrijpelijk misser. Den Adels stem mag met de zuivere hoge uithalen soms als twee druppels water lijken op die van Kate Bush, maar juist het mysterie en de donkere diepgang van het origineel gingen verloren in de mechanische, gelikte vertolking.

Met Mother Earth en Ice queen heeft Within Temptation inmiddels twee Nederpopklassiekers op haar naam, die kunnen tippen aan Venus van Shocking Blue of Seasons van Earth & Fire. Niemand misgunt hen een internationale doorbraak, zeker nu het Amerikaanse Evanescence er met hun act vandoor dreigt te gaan. Maar in Zwolle leek het een tamelijk routineuze festivalset, waarbij Sharon al na een uur het laatste nummer aankondigde. De lange toegift was vooral mooi toen de zangeres hoog boven het podium bij de orgelpijpen verscheen. Engel tussen de engelen, al klonk ze niet altijd even zuiver.

Concert: Within Temptation. Gehoord: 27/11 Broerenkerk, Zwolle. Herh. 2/12 Melkweg Amsterdam; 10/12 Popcentrum Hardenberg; 11/12 Boerderij Zoetermeer.

    • Jan Vollaard