Doden bij explosie in kolenmijn China

Bij een gasexplosie in een kolenmijn in de Centraal-Chinese provincie Shaanxi zijn gisteren vermoedelijk 166 mensen om het leven gekomen. De Chinese media spreken van 25 doden en 141 vermisten, maar volgens plaatselijke functionarissen is de kans vrijwel nihil dat er nog overlevenden worden gevonden.

De kompels zijn vermoedelijk kort na het ongeluk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen. ,,Bij een gasvergiftiging thuis ben je binnen een half uur dood. In een mijn waar de ventilatie is uitgevallen, kost dat waarschijnlijk niet langer dan vijf minuten'', zo verklaarde een plaatselijke partijsecretaris vandaag.

De provincie Shaanxi had twee dagen vóór het ongeluk opdracht gegeven om alle mijnen met een hoge concentratie aan gas te sluiten totdat er veiligheidsinpecties konden worden uitgevoerd. Van de mijn in kwestie was al langer bekend dat de concentratie aan giftige gassen er te hoog was. Een week voor het ongeluk brak er brand uit in de mijn, waarop een aantal kompels weigerde om het werk te hervatten. Hun superieuren dreigden daarop met boetes en schorsing. ,,Ze dwongen regelmatig mijnwerkers om af te dalen in de schachten, ook als er gevaarlijk veel gas in de schachten stond'', aldus een van de mijnwerkers.

Volgens officiële cijfers ligt het aantal mijndoden dit jaar tot nu toe 13 procent lager dan vorig jaar. Buitenlandse organisaties vermoeden echter dat het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt dan de officiële cijfers aangeven. China sprak vorig jaar van 7000 doden, buitenlandse organisaties van 20.000.