Dexia blaast fusie met Sanpaolo af

Een fusie van de Belgisch-Franse bank Dexia met de Italiaanse branchegenoot Sanpaolo IMI is definitief van de baan. Het bestuur van Dexia besloot gisteren unaniem de studie naar het fusieproject niet voort te zetten omdat ,,de voorwaarden niet meer aanwezig zijn'', aldus Dexia.

De fusie zou de vierde bank in de eurozone hebben opgeleverd, na de Spaanse banken Santander Central Hispano (SCH) en BBVA en het Franse BNP Paribas. De combinatie Dexia/Sanpaolo zou een marktkapitalisatie van 37 miljoen euro hebben.

Het besluit de fusie af te blazen komt niet als een verrassing. Eerder hadden drie grote Belgische Dexia-aandeelhouders, waaronder een holding van gemeenten, al laten weten niets in de fusie te zien, omdat die geen synergie zou opleveren.

Bovendien voelden de aandeelhouders zich gepasseerd door de Franse Dexia-topman, Pierre Richard, die zonder hen in te lichten contact met Sanpaolo IMI had gelegd. Hierdoor kwam de positie van Richard onder druk.

Richard zei in een vanmorgen gepubliceerd vraaggesprek met het Vlaamse dagblad De Tijd dat er ,,geen schisma'' is in de top van Dexia-bank. Hij blijft dan ook aan als topbestuurder.

Financiële experts menen dat Dexia een kandidaat voor een fusie blijft. Topman Richard zei in De Tijd dat Dexia in de financiële wereld de reputatie heeft een `pionier' te zijn. ,,Met die gedachte in het achterhoofd onderzoeken wij alle groeiscenario's.''

Door de consolidatiegolf in het Amerikaanse bankwezen is volgens financiële experts de fusiedrang in Europa groter geworden, omdat anders voor kleinere en middelgrote banken overname door een Amerikaanse branchegenoot dreigt. In de Verenigde Staten is inmiddels een aantal banken ontstaan dat over de financiële slagkracht beschikt om een middelgrote Europese bank over te nemen. In Europa is recentelijk het Britse Abbey National door de Spaanse bank SCH overgenomen.

Afgelopen september onderstreepten ministers van Financiën van de Europese Unie tijdens een informele bijeenkomst in Scheveningen de noodzaak van meer bankenfusies. Enkele door hen uitgenodigde bankmanagers, onder wie ABN Amro-topman Groenink, wezen erop dat nationale regels en belangen grensoverschrijdende bankenfusies bemoeilijken.