Britse minister beschuldigd van ambtsmisbruik

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, is het middelpunt van een politieke crisis geworden na beschuldigingen dat hij zijn ambt heeft misbruikt door het kindermeisje van zijn maîtresse aan een visum te helpen.

Blunkett ontkent en laat een onafhankelijk onderzoek doen naar de beschuldigingen, gisteren in The Sunday Telegraph. Premier Blair, die in Blunkett een cruciale medestander heeft, zei ,,volledig vertrouwen'' in hem te hebben, terwijl collega's van Blunketts ministerie hem als ,,compleet eerlijk'' prezen en zeiden dat hij ,,niets heeft te vrezen'', omdat er geen onrechtmatigheden zouden zijn.

Blunkett heeft wel erkend de aanvraag voor een permanente verblijfsvergunning van het kindermeisje persoonlijk te hebben bekeken, maar ontkende dat hij die met spoed voor goedkeuring had doorgestuurd. Onderzoek moet duidelijk maken of hij geen procedures heeft misbruikt.

Tabloidkranten schreven eerder dat Blunkett (57) sinds drie jaar een verhouding had met een getrouwde vrouw, Kimberley Quinn (43), Amerikaanse en directeur van het conservatieve weekblad The Spectator. De serieuze pers en Blunkett zelf zwegen, omdat de politieke invalshoek ontbrak. Dat veranderde dit weekeinde toen Quinn details over haar verhouding bekendmaakte. Als de visumkwestie waar is, kan hij fataal worden voor zijn politieke carrière.

Blunkett, die zijn blindheid ,,een ongemak'' noemt, geldt als een soms meedogenloze doorzetter, die carrière maakte van de lokale naar de landelijke politiek. Vóór zijn huidige post was hij minister van Onderwijs.

Quinns motief zou haar bittere strijd met Blunkett zijn over wie de vader is van haar tweejarige zoon, en van het kind waarvan ze nu zwanger is. In een omdraaiing van het traditionele patroon in buitenechtelijke verhoudingen eist Blunkett dat Quinn erkent dat hij de vader is, mogelijk omdat hij lange tijd hoopte dat ze voor hem haar echtgenoot, Vogue-directeur Stephen Quinn (60), zou willen verlaten. Blunkett zou een officiële DNA-test eisen om zijn vaderschap te bewijzen, nadat, althans volgens de Telegraph, een particulier onderzoek zijn vaderschap al heeft uitgewezen. The Sun schrijft vanochtend dat Quinn dreigde Blunketts carrière te ruïneren als hij de test zou doorzetten.

In een debat over aankondigingen in de troonrede op het gebied van veiligheid en terreurbestrijding moet Blunkett zich vandaag in het Lagerhuis vermoedelijk ook verdedigen tegen de beschuldigingen over zijn gedrag als verongelijkte minnaar.