Bos vreest weer opstand van kiezers

PvdA-leider Bos vreest een nieuwe opstand van de kiezer tegen de gevestigde partijen. De ,,ingrediënten'' daarvoor zijn na 2002 niet verdwenen, zei hij dit weekeinde in een interview in de Volkskrant. Hij heeft in dit interview kritiek op burgemeester Cohen van Amsterdam.

Bos voelt zich niet zeker van de opiniepeilingen, die PvdA al maandenlang ongeveer vijftig zetels voorspellen. Nu heeft de PvdA 42 zetels, maar volgens Bos kan de PvdA de steun zo weer kwijtraken.

Bos verbindt zijn vrees met het optreden van de PvdA in Amsterdam. Zijn partijgenoten daar beseffen volgens hem niet dat in Amsterdam hetzelfde kan gebeuren als in Rotterdam in 2002. Toen werd de PvdA daar, na decennia deel te hebben uitgemaakt van het bestuur, in de gemeenteraadsverkiezingen verpletterd door nieuwkomer Leefbaar Rotterdam, onder leiding van Pim Fortuyn.

Volgens Bos ontbreekt in Amsterdam op dit moment alleen nog een goed alternatief voor de PvdA, ,,een droomkandidaat bij wie ontevreden kiezers hun heil kunnen zoeken''.

Kritisch is Bos in dit verband over de Amsterdamse burgemeester Cohen. Na publicaties over het pesten van een gezin door Marokkaanse jongens, reageerde Cohen aanvankelijk passief. Bos noemt die eerste reactie ,,buitengewoon ongelukkig''.

Daarom heeft de landelijke leiding in Den Haag zich ermee bemoeid, zegt Bos. Begin vorig jaar was Cohen nog kandidaat-premier namens de PvdA in de Kamerverkiezingen, op verzoek van lijsttrekker Bos.

Burgemeester Cohen heeft nog niet kunnen reageren op de kritische uitlatingen van Bos. De voorzitter van de PvdA Amsterdam, Lodewijk Ascher, wil eerst overleg plegen met Bos voordat hij een reactie geeft op diens ongerustheid.

Partijleider Bos sluit niet op voorhand uit dat de PvdA na de volgende Kamerverkiezingen in 2007, een coalitieregering zal vormen met een politieke beweging van het onafhankelijke Kamerlid Wilders. Deze ex-VVD'er scoort momenteel hoog in opiniepeilingen met onder meer anti-islam-standpunten waarmee de PvdA het ,,fors oneens'' is.

Maar Bos wil ,,nooit meer een politieke tegenstander wegzetten als iemand die je geen inhoudelijk debat waard vindt.'' Hij is bang daardoor de kiezers van zo'n tegenstander van zich te vervreemden ,,Die voelen zich dan óók niet meer serieus genomen.'' Bos verwijst hierbij naar 2002, toen PvdA-leider Melkert een afwijzende houding innam tegenover Pim Fortuyn.

Volgens Bos wil Wilders mensen zonder tussenkomst van de rechter het land uitzetten, louter vanwege hun denkbeelden. Hij noemt dat een koers waarvan hij zich niet kan voorstellen die zelf ooit te gaan varen.