AZ na nieuwe zege vast op de tweede plaats

AZ heeft de indrukwekkende zegereeks gistermiddag tegen FC Groningen voortgezet. De Alkmaarders wonnen met 2-1 in het Oosterpark en staan vast op de tweede plaats achter koploper PSV.

Het zelfvertrouwen is mede na de 3-1 winst voor de UEFA Cup bij het Poolse Amica Wronki inmiddels zo groot, dat AZ de thuisploeg in het begin zelfs het initiatief gunde. Hugo en Krstev konden kansen voor Groningen niet benutten. Van Galen deed dat aan de andere kant wel. De international profiteerde koppend van slecht uitverdedigen bij de thuisploeg.

De Groningers kozen vervolgens na de hervatting vol de aanval en dat resulteerde in de 1-1. Salmon scoorde na een fout van verdediger Opdam. ,,Ik nam geen genoegen met een gelijkspel, al kwamen we er voetballend niet meer uit. Dus nam ik net als Groningen risico's door achterin een op een te spelen. Dat pakte goed uit'', aldus AZ-coach Adriaanse.

In de zoektocht naar rehabilitatie deed Ajax gisteren in de Arena opnieuw een stap in de goede richting. In een wedstrijd die amper het aanzien waard was, versloeg het elftal van Koeman het negatief spelende RBC Roosendaal met 4-1. Verdediger Escudé eiste opnieuw een hoofdrol voor zich op.

Koeman kijkt voorlopig slechts enkele weken vooruit. Tot de winterstop wil hij geen enkel punt meer verspelen. De zeges op degradatiekandidaten De Graafschap en RBC moeten voor het vertrouwen zorgen om de komende weken ook RKC, Vitesse en Groningen te verslaan. ,,We willen echt wel sprankelend voetbal spelen, maar als we mee willen blijven doen in de competitie, moeten we niets meer weggeven.''

Die denkwijze zorgt ervoor dat het voetbal van Ajax voorlopig weinig smaak heeft. Ook tegen RBC Roosendaal, de nummer voorlaatst van de competitie, was het spel van Ajax vaak niet om aan te zien. Na een vroege 1-0 van Anastasiou, die een schot van Escudé in de rebound doeltreffend tegen de touwen trapte, kwam RBC zelfs nog op 1-1 door een goal van De Graaf. Nog voor rust maakte Maxwell de 2-1 en na de pauze zorgden Escudé en Rosales ervoor dat de stand naar 4-1 werd getild.

Voorspelbaar, weinig attractief maar opnieuw erg efficient vervolgde PSV zaterdagavond voor eigen publiek onverstoorbaar de ingeslagen weg naar de landstitel. Slechts spelend op halve kracht onthield de koploper ook het teleurstellende FC Twente zelfs ieder uitzicht op een treffer: 2-0.

De elfde wedstrijd zonder tegendoelpunt brengt PSV dichtbij een record dat al bijna 24 jaar standhoudt. In het voorjaar van 1971 hield keeper Heinz Stuy namens Ajax 1082 minuten zijn doel schoon. Met de uitwedstrijd tegen De Graafschap in aantocht is PSV nu al 1020 minuten zonder tegentreffer. Met dank aan een blunder van doelman Paauwe nam PSV al in de vijftiende minuut een voorsprong. De vervanger van de geblesseerde Boschker liet een door Sibon ingeschoten bal knullig door zijn benen glippen. Een rake kopbal van Cocu ruim een kwartier voor tijd voorkwam dat FC Twente in de slotfase nog mocht dromen over een mogelijk stuntje.