Arabische tolken bij tiplijn

Het meldpunt Meld Misdaad Anoniem krijgt vanaf vandaag hulp van Arabisch sprekende telefonisten. Sinds de moord op Theo van Gogh krijgt de tiplijn veel meer tips binnen over terreur, veiligheid en wapenhandel. Met de nieuwe medewerkers hoopt het meldpunt meer informatie te krijgen uit de Marokkaanse gemeenschap over bijvoorbeeld terrorisme, bevestigde een woordvoerder vandaag. De tolken gaan bijstand verlenen op verzoek van de politie in Amsterdam die zich na de dood van Van Gogh afvroeg of het meldpunt Arabische telefoontjes kon afhandelen. Sinds het begin van dit jaar werden 560 anonieme meldingen gedaan over terreur en veiligheid, honderd daarvan kwamen deze maand binnen. Het betreft burgers die opmerkelijke samenscholingen in wijken, straten en huizen doorgeven. Het meldpunt geeft tips die zijn gerelateerd aan terreur en veiligheid door aan de politiekorpsen, de Nationale Recherche en inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD.