Aanvoerder Paauwe de verschoppeling van Feyenoord

,,Het kan niet elk weekend feest zijn'', sprak pa Paauwe bij het verlaten van het Abe Lenstra Stadion. De vader van Patrick had net zijn zoon moed ingepraat na diens ongelukkige wedstrijd tegen Heerenveen. De aanvoerder van Feyenoord was medeschuldig aan het 2-2 gelijkspel. ,,Hij is natuurlijk ook geen echte verdediger'', verklaarde senior het dozijn overtredingen van junior.

Zaterdagavond had pa Paauwe in Eindhoven ook al een andere zoon moeten troosten na diens enorme keepersfout tegen PSV. Cees Paauwe, reservedoelman van FC Twente, liet een stuiterbal door zijn benen glippen. ,,Ik steun mijn jongens in goede en in slechte tijden'', prevelde pa Paauwe.

De oudste zoon trok zich de kritiek van zijn trainer persoonlijk aan. Ruud Gullit hekelde de vrije trappen die Patrick Paauwe had veroorzaakt door telkens in de rug van Klaas-Jan Huntelaar te springen. De spits van Heerenveen ging dankbaar liggen, wetende dat Ugur Yildirim dé trapspecialist van de eredivisie is. De Nederlandse Turk bediende de Griekse invaller Georgios Samaras met het hoofd (1-2) om de bal even later met een fraaie curve in het Rotterdamse doel te plaatsen (2-2). ,,Ik heb het stom aangepakt'', erkende Patrick Paauwe met goedkeuring van pa.

En zo verspeelde Feyenoord in het laatste kwartier van de subtopper een veilige voorsprong en is de achterstand op PSV opgelopen tot elf punten. Gullit wilde nog niets weten van een verloren titelrace. Zijn positivisme is mede ingegeven door het onderlinge duel dat over twee weken in De Kuip wordt gespeeld. Feyenoord moet winnen, zoals het woensdag en zondag voor eigen publiek ook moet winnen van Schalke 04 en NEC. De statistieken zijn niet in het voordeel van Gullit.

Feyenoord leed tien verliespunten in de laatste vijf competitiewedstrijden. Met 27 punten uit veertien duels heeft de huidige coach even matig gepresteerd als zijn voorganger vorig najaar. Bert van Marwijk moest toen op het matje komen bij de voorzitter. De kans is klein dat Jorien van den Herik deze week hetzelfde doet met de man die door zijn charisma ook in de pers met zachte hand wordt aangepakt. Gullit gaat vrijuit, de spelers krijgen de schuld, Paauwe is het voornaamste slachtoffer.

Na de thuisnederlaag tegen FC Groningen beloofde de coach van Feyenoord een serie maatregelen, die resulteerden in een straftraining en een schoenencontrole. De noppen waren gisteren beter afgesteld dan vorige week; het aantal glijpartijen was dit keer te verwaarlozen. De straftraining had ook een positief effect; Feyenoord legde het thuispubliek in de eerste helft met vlot combinatievoetbal het zwijgen op. Heerenveen leek nog vermoeid van het zware UEFA-Cupduel van afgelopen donderdag tegen VfB Stuttgart.

Het spel van Feyenoord oogde frisser, ondanks of misschien wel dankzij de afwezigheid van Karim Saidi, Shinjo Ono en Salomon Kalou. Doelman Gabor Babos was de vierde afwezige in het basiselftal, dat dit seizoen tegen zwakke tegenstanders zo voortvarend was begonnen. De Hongaarse keeper maakte steeds meer fouten en zorgde voor onrust in de defensie. Hij moest plaatsmaken voor Patrick Lodewijks, die weinig te doen kreeg en desondanks twee keer werd gepasseerd. ,,Allebei onhoudbare, want van richting veranderde ballen'', wist de 37-jarige doelman, die het opnam voor zijn collega. Volgens Lodewijks keert Babos na de winterstop terug onder de lat. Gullit wilde die toezegging nog niet doen.

Thomas Buffel was begin dit seizoen ook slachtoffer van het gewijzigde beleid. De Belg, die de afgelopen twee seizoenen tot de beste spelers van Feyenoord behoorde, was een ontevreden bankzitter en zei naar een andere club te willen uitkijken. Zijn transfersom is echter te hoog voor de geïnteresseerde topclubs uit België. Feyenoord hoopt nog steeds dat hij tussentijds wil bijtekenen; zijn contract loopt over anderhalf jaar af.

Bij afwezigheid van de licht geblesseerde Kalou, die nog wel even inviel, kreeg Buffel kans op eerherstel. Hij maakte vlak voor rust de openingstreffer na een goede voorzet van Romeo Castelen (0-1). Na de pauze werd Feyenoord op eigen helft teruggedrongen. Huntelaar van Heerenveen miste vier grote kansen en claimde tevergeefs een strafschop toen Paauwe weer eens aan zijn shirt had getrokken.

Aan de andere kant was het even later wel raak. Topscorer Dirk Kuijt maakte zijn twaalfde seizoenstreffer. Op aangeven van Castelen nog steeds niet in vorm maar wederom efficiënt revancheerde hij zich een kwartier voor tijd voor een eerdere misser (0-2).

Het feestvierende legioen van Feyenoord vergiste zich net als de neutrale toeschouwers in de veerkracht van Heerenveen én de traptechniek van Yildirim, die net als tegen VfB Stuttgart solliciteerde naar een uitverkiezing in het Nederlands elftal. Al is het maar omdat hij anders voor Turkije gaat spelen en dan nooit meer voor Oranje mag uitkomen. Jeugdcoach Foppe de Haan van de KNVB, gisteren toeschouwer bij zijn oude club, zal het bondscoach Marco van Basten zachtjes influisteren.

Heerenveen

2

Feyenoord

2

Ruststand 0-1. 40. Buffel 0-1, 71 Kuijt 0-2, 74. Samaras 1-2, 86. Yilderim 2-2. Schds: Bossen. Tsch: 17.800. Gele kaart: Loovens (Feyenoord).

    • Jaap Bloembergen