Veroordeling voor clubarts van Juventus

Clubarts Riccardo Agricola van Juventus is gisteren veroordeeld tot 22 maanden celstraf. Hij is schuldig bevonden aan ,,sportieve fraude'' en toediening van medicijnen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van spelers.

Schijbaar acht de rechter de medische staf schuldig aan doping en niet de club Juventus, want algemeen directeur Antonio Giraudo werd vrijgesproken.

Juventus-advocaat Luigi Chiappero reageerde na de zitting tevreden op de uitspraak. ,,We hebben in de uitwedstrijd een mooi gelijk spel behaald. Nu gaan we in hoger beroep en zullen de confrontatie in de thuiswedstrijd afmaken.''

De rechtszaak richt zich op de periode 1994-1998 toen de roemrijke Italiaanse club drie keer de finale van de Champions League bereikte. In 1996 versloegen de Italianen Ajax in Rome na verlenging in de strafschoppenserie.

Juventus was Ajax de hele wedstrijd in fysiek opzicht de baas, zo zeer dat Ajax-spelers achteraf hun verbazing uitspraken over de bijzonder goede conditie van de Italianen.

De uitspraak van vandaag heeft vooralsnog geen consequenties voor de uitslag van de Champions-Leagefinale tussen Ajax en Juventus. Eerst volgt een hoger beroep en uiteindelijk kan de zaak nog in cassatie worden behandeld. Gelet op de het trage verloop van juridische procedures in Italië zal dit nog jaren duren. Pas daarna kan de Europese voetbalfederatie UEFA zich over de zaak buigen. Tot die tijd onthoudt de UEFA zich van commentaar op de zaak en is er geen sprake van dat de Cup aan Ajax wordt toegewezen.

De dopingaffaire bij Juventus kwam aan het rollen in 1998, het jaar van de Tour Dopage, de door verboden middelen besmette Ronde van Frankrijk. In de zomer van 1998 gaf de Tsjech Zdenek Zeman, coach van AS Roma, een interview aan het Italiaanse weekblad l'Espresso. Hij stelde hierin vraagtekens bij de ongelooflijke groei van de spiermassa's bij sterspelers van Juventus als Gianluca Vialli en Alessandro Del Piero.

De rechter achtte gisteren bewezen dat een aantal spelers het verboden eiwithormoon epo heeft gebruikt, een middel dat de concentratie rode bloedcellen in het bloed verhoogt. Daarnaast heeft Juventus een groot aantal verboden en reguliere medicijnen gebruikt om de prestatie van de spelers te verbeteren. Behalve voltaren een pijnstiller voor reumapatiënten zouden de spelers van Juventus ook medicijnen hebben gekregen die eigenlijk bedoeld zijn voor chronische ziekten als leveraandoeningen, maagzweren, depressie, hersenstoornissen, hartziekten, belemmering van de bloedtoevoer, alcoholisme en ondervoeding.

Deze middelen zijn zonder doktersrecept voor iets anders aangewend dan waarvoor ze door het ministerie van Gezondheidszorg zijn goedgekeurd. De spelers werden daar in vrijwel alle gevallen niet van op de hoogte gesteld.

    • Bas Mesters