Verkiezingen Al-Fatah

De grootste Palestijnse politieke partij, Al- Fatah, zal in augustus 2005 voor het eerst in veertien jaar verkiezingen houden voor het uitvoerende bestuur en het congres, de zogeheten revolutionaire raad. Ook zullen er komende zomer verkiezingen worden gehouden voor de Palestijnse wetgevende raad, het parlement van de Palestijnse Autoriteit.

Na deze toezeggingen heeft de in Israël gedetineerde Marwan Barghouti gisteren definitief laten weten niet mee te zullen doen aan de presidentsverkiezingen, die op 9 januari worden gehouden. Al jaren dringen jongere generaties Palestijnen aan op verkiezingen voor de verschillende besluitvormende organen in de Palestijnse politieke structuur. Barghouti, die door zijn standpunten en gevangenhouding grote populariteit geniet onder jonge Palestijnen, werd gisteren in zijn gevangenis bezocht door een vertrouweling, de Palestijnse minister Kadoura Fares. Barghouti heeft laten weten de presidentskandidaat van Fatah, Mahmoud Abbas, te steunen.

Abbas heeft aan Barghouti gezegd dat hij ondanks zijn gevangenisschap nauw bij het bepalen van het beleid in de komende jaren betrokken zal zijn. Aanhangers van Barghouti en zijn echtgenote reageerden diep teleurgesteld over dit besluit, dat betekent dat Abbas een grote kans maakt gekozen te worden tot opvolger van de overleden Arafat. Verkiezingen voor de twee Fatah-instellingen en het parlement betekenen dat eindelijk jongere generaties in de Palestijnse gebieden een rol gaan spelen in de politieke besluitvorming.