Van Aartsen hekelt kabinet

Het kabinet moet duidelijker opkomen voor de veiligheid van de burgers. Premier Balkenende heeft de afgelopen weken nagelaten te beklemtonen dat de veiligheid voor alle burgers ,,de hoogste prioriteit heeft''.

Dat zei VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen gisteravond op het najaarscongres van zijn partij in Noordwijkerhout. Hij waarschuwde dat als er niet daadkrachtig wordt opgetreden tegen radicalisme ,,de angst niet weg gaat, de verontwaardiging niet weg gaat en het vertrouwen niet herstelt. Eerst veiligheid, dan integratie.''

Hij spoorde de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) en Donner (Justitie, CDA) aan werk te maken van de maatregelen die zij aankondigden in de brief over de moord op Theo van Gogh. ,,Roep het dan ook van de daken! Wij zijn hard bezig, wij beschermen u! Voor de VVD-fractie mag er nog wel een tand bij: sluit de moskeeën waar haat wordt gezaaid, zet onverwijld die imams uit, stop de financieringsstromen uit Saoedi-Arabië.''

De fractievoorzitter las tevens een brief voor van Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, die sinds de moord op Van Gogh zit ondergedoken. Hirsi Ali liet weten dat de moord op ,,mijn vriend Theo van Gogh'' haar alleen maar ,,strijdbaarder en nog sterker'' heeft gemaakt. Ze veroordeelde het in brand steken van scholen, moskeeën en kerken en pleitte voor een strijd voor de vrijheid van meningsuiting. ,,Ik zal dat – dat beloof ik u – tot het einde van mijn leven doen.'' Ze benadrukte twaalf jaar geleden naar Nederland te zijn gekomen en ervan te zijn gaan houden ,,omdat ik hier vrij ben (...) vanwege de waarden van de Verlichting''. Het congres beantwoordde de brief met een staande ovatie.

Van Aartsen, die deze week bekend maakte de ambitie te hebben partijleider en lijsttrekker te zijn bij de volgende verkiezingen, zei zich te verheugen op de strijd om het leiderschap binnen zijn partij. Zijn aankondiging zich ,,te zijner tijd aan te melden voor de wedstrijd om het leiderschap'' werd niet met overweldigend applaus begroet. Vandaag zou het congres stemmen over een motie waarin het partijleiderschap van de VVD formeel geregeld wordt.

In een peiling van Interview-NSS verliest de VVD overigens nog steeds ten koste van de Groep Wilders. De VVD (nu 27 Kamerzetels) zou volgens de peiling nu 22 zetels halen, Wilders komt nu op dertien. De LPF (nu acht Kamerzetels) zou volgens de peiling geheel uit de Kamer verdwijnen. CDA (nu 44 zetels) en D66 (nu zes zetels) komen in de peiling op respectievelijk 29 en vijf Kamerzetels.