Thuis

Met de naderende feestdagen zetten uitgevers van bridgesoftware en -boeken hun beste beentje voor. Uit al het moois koos ik twee bridgeproducten. Allereerst wil ik u attent maken op de nieuwste cd uit de BridgeBase school. Het in oorsprong Canadese bedrijf onderscheidt zich al jaren met kwaliteitsproducten. Het welbekende BridgeMaster is de standaard in bridge-educatie en op het internet bezorgt BridgeBase-on-line de bridgewereld veel plezier met (gratis) live-uitzendingen van kampioenschappen. De Nederlandse agent van BridgeBase, Arnhem Bridge Producties, legt zich onder meer toe op het (interactief) digitaliseren van klassieke boeken van schrijvers van naam. Verleden jaar Eric Jannersten (de Ely Culberston van Scandinavië), dit jaar is het de beurt aan Terence Reese. De onlangs (in het Nederlands) uitgebrachte cd betreft twee van zijn beste boeken: Speel Bridge met Reese en Meesterspel.

Uitgeverij Tirion zocht het dichter bij huis. Naar een concept van Rijk van der Krol schreven Bep Vriend en Anton Maas Bridgedrives om thuis te spelen. Dit boek biedt spelers van ieder niveau de gelegenheid thuis een complete bridgewedstrijd te spelen. Vriend en Maas weten waar ze het over hebben. Samen hebben zij 25 nationale titels op hun naam staan en vormen zij misschien wel het sterkste bridgende echtpaar ter wereld. Uit Speel Bridge met Reese dit fraaie spel:

Z/Allen

♠ 10 7 6 4

♡ 6 3

♦ A V

♣ 10 9 5 4 2

♠ B 9 2

♠ H 8 5 3

♡ A V 2

♡ 8

♦ B 10 9 7

♦ 8 6 5 4 2

♣ 8 6 3

♣ A B 7

♠ A V

♡ H B 10 7 5 4

♦ H 3

♣ H V

Reese laat zuid 4♡ spelen na een ruitenstart door west. Er is veel voor te zeggen om te beginnen op troefvrouw te snijden. Zit die kaart fout, dan kan de leider altijd nog terugvallen op de snit op ♠H. Zit troefvrouw goed, dan heeft de leider nog een entree in ruiten om vrouw-derde eruit te snijden. Logisch en correct. Maar wat als een duivelse west de eerste slag duikt? Dan zal de leider oversteken en de snit op ♡V herhalen. Down, want nu is de entree verspild om succesvol op ♠H te snijden.

Info: De Terence Reese Klassiekers, www.imp-bridge.nl, Bridgedrives om thuis te spelen, ISBN 90-4390-676-X, www.imp-bridge.nl.

    • Jan van Cleeff