Tesco blijft maar groeien

Tesco spot met alle verwachtingen. De wet van de grote getallen suggereert dat de groei van het Britse supermarktconcern zou moeten afnemen, maar in plaats daarvan is het groeitempo van Tesco op zijn thuismarkt in het derde kwartaal opnieuw omhooggegaan. De omzet van de Britse supermarkten, inclusief die van de nieuwe winkels, steeg met een verbluffende 12,3 procent.

De bedrijfstak groeide in dezelfde periode 3,1 procent. Het concern heeft dus marktaandeel gewonnen. Dat gebeurde niet alleen ten opzichte van zwakkere broeders als Sainsbury en het met Safeways uitgebreide Morrison. Er is ook een betekenisvolle marge ontstaan ten opzichte van Asda, de Britse dochter van het Amerikaanse Wal-Mart.

De toekomst van Tesco ziet er zonnig uit. De activiteiten met de hoogste winstmarges zijn tevens de snelstgroeiende. De operationele marge van het concern zou dus geleidelijk moeten sijgen. Als Tesco ervoor kiest zijn marges op gelijke hoogte te houden - zoals het altijd heeft gedaan - zal het extra armslag hebben voor prijsverlagingen, die de omzet verder moeten stimuleren.

De aandelenkoers van het concern is vorig jaar met een kwart gestegen en ligt nu op een niveau van zeventien maal de winst over dit jaar. Maar de winstverwachtingen kunnen wel eens te voorzichtig kunnen blijken als het concern erin slaagt zijn huidige groeitempo vol te houden. Een schatting door JP Morgan, gebaseerd op de som der samenstellende delen, waardeert Tesco bijvoorbeeld op 25,7 miljard pond - ofwel 3,30 pond per aandeel. Dat is een premie van 6 procent ten opzichte van de huidige koers.

Deze waardering gaat ervan uit dat de netto operationele winst van Tesco's Britse supermarkten de komende vier jaar met zo'n 8 procent per jaar groeit. Op dit moment bedraagt de omzetgroei in Engeland 12 procent, en de marges kunnen stijgen.

    • Camilla Palladino