Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor het verband tussen uiterlijk en psychose? Volgens psychiater Joost a Campo kan een extreme verandering in het uiterlijk (borstvergroting, extreme tatoeages, piercings etc.) een aanwijzing zijn voor psychotische stoornissen zoals schizofrenie. Ned.1, 20.15-20.55u.

DOCUMENTAIRE

Tegenlicht: Mama please call me. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.05-22.00u.

De kraamafdeling. Vanavond vertellen vier vrouwen over voorweeën en hun angst te vroeg te bevallen. SBS6, 19.55-20.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het vermoeden/IKON live. Oud-IKON-directeur Wim Koole praat over het 50-jarige jubileum, verleden en heden van de IKON. In het middagprogramma een gesprek met de huidige IKON-directeur Martin Fröberg. Verder geeft de Amerikaanse historicus James Kennedy een kritisch commentaar op het religieuze leven van de Nederlander. Ned.1, 11.00-11.28u. & 16.05-16.39u.

KUNST & MUZIEK

Vrije geluiden. Portret van de Afrikaanse zanger Youssou N'dour. In de uitzending praat hij over zijn nieuwste CD. Hij vertelde over de inspiratie die hij kreeg van Allah en de bijna dertig jaar geleden overleden Egyptische zangeres Oum Kalsoum. Ned.3, 11.00-12.00u.

NPS Matinee: Bartoli en Salieri. Docudrama met mezzo sopraan Cecilia Bartoli die over het leven van Antonio Salieri vertelt en opera-aria's van hem zingt. Salieri wordt indrukwekkend vertolkt door Gérard Depardieu. Ned.3, 13.00-13.45u.

Close-up: Maison Bing. Portret van kunsthandelaar Siegfried Bing wiens kunsthandel het trefpunt was voor kunstenaars als Van Gogh, Toulouse-Lautrec en Gaugin. Bing stond centraal in de ontwikkeling van de Art Nouveau of Jugendstil. Ned.1, 18.30-19.30u.

AMUSEMENT

Achmea kennisquiz. Scholieren uit de brugklassen van het vmbo spelen de finale om een carrièrefonds van maximaal €250.000. RTL4, 20.00-21.00u.

Freek de Jonge: De Grote Normen en Waarden Show. Nu al de oudejaarsconference van Freek de Jonge `omdat we op 31 december misschien al niet meer kunnen zeggen wat we vinden'. Frans Bauer rapt en Jan des Bouvries richt het nieuwe huis van de Tokkies in. Ned.3, 22.10-23.15u.

Hoe?Zo! In deze kennisquiz wordt de landbouwrobot belicht die geheel zelfstandig onkruid kan wieden. De robot, voorzien van videocamera's, is ontwikkeld door studenten vam de Wageningen universiteit en kreeg de eerste prijs tijdens een door universiteiten en hogescholen georganiseerde wedstrijd. Ned.1, 21.40-22.30u.

Doodnormaal. Eerste afleverimg van een achtdelige serie waarin de dood bespreekbaar wordt gemaakt. Bekende Nederlanders onder wie zanger Marco Borsato, soapactrice Georgina Verbaan, presentatrice Caroline Tensen, en schrijfster Heleen van Royen en tatoeëerder Henk Schiffmacher blikken vooruit op hun dood en uitvaart. Vanavond presentatrice Anita Witzier. RTL4, 23.00-24.00u.

FILM

Ikíngut (Gisli Snaer Erlingsson, 2000, IJsland/Denemarken/Noorwegen). Openingsfilm van Cinekid 2001 laat fantasierijk jochie van streng-religieuze ouders een boze sneeuwgeest ontmoeten. Tegen een overweldigend decor van sneeuw- en ijsvlaktes komt alles goed. Ketnet, 11.10-12.35u.

What's Up Doc? (Peter Bogdanovich, 1972, VS). Succesvolle filmklucht is een hommage aan de zogeheten screwball comedy van de jaren dertig. In San Francisco brengt Barbra Streisand het hoofd op hol van verstrooide musicoloog Ryan O'Neal, niet alleen door hem te betrekken bij een juwelenroof. Uitgelaten achtervolgingsscènes. SBS6, 13.45-15.20u.

Günese yolculuk / Journey to the Sun (Yesim Ustaoglu, 1999, Turkije/Ned./Dld.). Politiek correct mozaïek van kleine gebeurtenissen met een politieke lading over nerveus en angstig Turkije. De drie hoofdpersonen staan elk voor een etnisch aspect van de Turkse samenleving. Ned.3, 14.00-15.40u.

Koko Flanel (Stijn Coninx, 1990, België). De Vlaamse komiek Urbanus maakt optimaal gebruik van de kinderlijk-onschuldige charme van de boerse underdog. Vogelkastjesverkoper maakt onverwachte entree in reclamewereld. Meer kolder dan satire. RTL5, 16.05-18.00u.

Class Act (Randall Miller, 1992, VS). Het rapduo Kid 'n Play (Christopher Reid en Christopher Martin) speelt hoofdrol in geflopte tienerkomedie. Een genie en een deugniet wisselen op high school van identiteit. Veronica, 18.00-19.55u.

Supergirl (Jeannot Szwarc, 1984, Engeland). Het in de bioscoop geflopte vrouwelijke antwoord op de Superman-serie. Het nichtje van de stripheld (Helen Slater) bindt de strijd aan met een meer tot de traditionele sprookjeswereld behorende heks (Faye Dunaway). Maandag, BBC2, 14.30-16.30u.

RADIO

Opium. Cabaretier Youp van 't Hek over zijn kinderboek waarin de broertjes Pim en Pietje alles doen om de dieren van Artis te bevrijden. Verder aandacht voor de brieven van Willem F. Hermans aan uitgever Geert van Oorschot en zanger Huub van der Lubbe over zijn theaterprogramma Versterkte Gedichten. Radio 1, 19.04-20.00u.

4FM. Gesprek met de 60-jarige componist, muzikant en producer Chris Hinze over over zijn muziek, video-opnamen, internationale invloeden op zijn werk en samenwerking met andere musici en kunstenaars. Radio 4, 22.30-24.00u.

Voor 1 nacht. Tomas Ross praat o.a. over de film 0605 van Theo van Gogh over de moord op Pim Fortuyn waarvoor hij het scenario schreef. Radio 1, 0.04-1.00u.