Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Knevel op zaterdag. Reportage over de gifmoord op de Indonesische mensenrechtenactivist Munir, die met arsenicum werd vergiftigd tijdens een vliegreis naar Nederland. Verder aandacht voor de uitwerking onder diverse moslims van de uitspraken van Abdul Jabbar van de Ven. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage over de opkomst van extreem rechts in Duitsland, het eerste kinderboek van Youp van `t Hek en een interview met bisschop Muskens van Breda over de eventuele afschaffing van het celibaat en de verharding in de Nederlandse samenleving. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Stealing the fire. Documentaire over de dubieuze bijdragen van het Duitse bedrijfsleven aan het programma voor massavernietigingswapens van Saddam Hoessein. Ned.3, 14.25-15.25u.

PRAATPROGRAMMA

Paul Rosenmöller en... In deze tweede aflevering ontmoet oud-politicus Paul Rosenmöller de echtgenote van prins Friso, Mabel. Zij is directeur Europese Zaken van het Open Society Institute en bezocht een Moldavische gevangenis met verslaafde gevangenen. Verder vertelt zij over de strijd tegen de verspreiding van aids in Macedonië. Ned.1, 22.25-23.07u.

Nachtwacht: De collaborateurs waren helemaal niet misleid. Discussie tussen de historici Marc Van den Wijngaert en Lode Wils en een van de boegbeelden van de Vlaamse beweging: Hugo Schiltz. Canvas, 22.40-23.25u.

AMUSEMENT

Kopspijkers steunt Dance4Life. In een extra lange live-uitzending van het amusementsprogramma wordt gevraagd om financiële steun voor de bestrijding van aids en hiv. Met onder meer reportages uit Zuid-Afrika, beelden van Dance4life-bijeenkomsten in het Gelredrome stadion in Arnhem en in Kaapstad, en optredens van een groot aantal Nederlandse cabaretiers. Ned.3, 20.10-22.00u.

FILM

Escape from New York (John Carpenter, 1981, VS). Bij vlagen effectieve fantasy thriller veronderstelt dat Manhattan Island anno 1997 gebruikt wordt als reusachtige gevangenis voor miljoenen criminelen. De in dit voorgeborchte van de hel neergestorte president Donald Pleasance wordt gered door schurk Kurt Russell. Veronica, 22.10-24.00u., onderbroken door reclame.

Sleepy Hollow (Tim Burton, 1999, VS/Duitsland). Beeldschone thriller waarin politie-agent Johnny Depp anno 1799 onderzoek pleegt naar een mysterieuze serie moorden in een klein, voornamelijk door Nederlandse immigranten bewoond provinciestadje. Zijn rationale benadering botst met de lokale overtuiging dat de moorden zijn gepleegd door een geest uit de Onafhankelijkheidsoorlog. Met Christina Ricci als de romantic interest. Yorin, 22.00-0.05u., met reclame.

Born on the Fourth of July (Oliver Stone, 1989, VS). Tweede deel van Stone's Vietnam-trilogie is gebaseerd op autobiografische roman van Ron Kovic, het verhaal van een patriottische, rechts georiënteerde marinier die in de rolstoel tot inkeer komt en zich tenslotte een fel tegenstander van de oorlog betoont. Veronica, 24.00-2.30u., onderbroken door reclame.

The Long Riders (Walter Hill, 1980, VS). Curieuze western waarin het verhaal van de gebroeders James, Younger en Miller wordt gespeeld door echte broers: David, Keith en Robert Carradine, James en Stacey Keach en Dennis en Randy Quaid. Mythische fotografie en authentieke folkmuziek. BBC2, 24.00-1.35u.

Detektor (Pal Jackman, 2000, Noorwegen). Noorse succeskomedie over een psychiater die met een metaaldetector een damesketting vindt. Zet zijn wereld op z'n kop. Ned.1, 0.05-1.45u.

Clay Pigeons (David Dobkin, 1998, VS/Duitsland). Overladen zwarte komedie laat Joaquin Phoenix zien als de ogenschijnlijk onschuldige hoofdverdachte in een door een reeks moorden getergd provinciestadje. Ned.2, 0.20-2.05u.

Guarda il cielo: Stella, Sonia, Silvia (Piergiorgio Gay, 2000, Italië). Kroniek laat zien hoe werk en privé-leven elkaar dwarszitten bij drie vrouwen: een landarbeidster in de jaren veertig, een studente in het Milaan van de jaren zestig en een telefoniste in het heden. Allen worden gespeeld door Sandra Ceccarelli. Ned.3, 0.30-2.05u.

RADIO

Knetterende letteren. Mijmeringen over het literaire genot van lui zijn met schrijvers en levensgenieters Doeschka Meijsing, Menno Wigman en Rob Schouten. Verder ingezonden verhalen behandeld door schrijfdokter Manon Uphoff en Atte Jongstra die het Lijstenboek, bespreekt, een handboek van merkwaardige informatie. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Gesprek met de schrijver en journalist Koos van Zomeren over zijn nieuwe roman Het leven heeft geen geheimen en over het boek Want je ziet niet alleen wat je ziet waarin schrijvers zich buigen over zijn werk. Verder o.m. aandacht voor de expositie L'Art Nouveau La Maison Bing in het Van Gogh museum. Live-muziek van zangeres Sarah Fairfield. Radio 1, 19.04-20.00u.

Simek 's nachts. Gast is deze keer Dirk Scheringa, eigenaar van 60 bedrijven, een voetbalclub (AZ), een schaatsploeg en een museum met grote meesters uit de schilderkunst. Radio 1, 0.02-1.00u.

Nachtdienst. Bijzondere uitzending naar aanleiding van de aan kanker overleden presentator Wim Rigter (37). Luisteraars kunnen muziek aanvragen maar daarvoor moet wel een bedrag worden overgemaakt aan de KWF Kankerbestrijding. Verder zal oncoloog A. Jansen antwoord geven op vragen. In de laatste twee uren, wordt met goede vrienden van Rigter gesproken. Radio 1, 1.04-7.00u.