Snoop Dogg:

Elf jaar na de spraakmakende entree van Snoop Dogg is hij nog altijd een rapper om rekening mee te houden. Zijn nieuwe album is weliswaar een nummer of zes te lang, maar mag er verder wezen. De afwezigheid van Snoops oude, producerende maatje Dr. Dre wordt goed gemaakt door tal van hippe producers. De nieuwe, minimalistische visie van The Neptunes maakt van `Drop it like it's hot' een fantastische, zuigende hit en op `Perfect' flikken ze het zelfs om slaapkamerzangeres Sade te samplen. Ook The Bee Gees behoren tot het roofgoed dat als bouwsteen voor de nummers dient (`Ups & downs'). P-funk-pionier Bootsy Collins maakt in levenden lijve zijn opwachting, bijvoorbeeld in de fraaie afsluiter `Thang on me' van Curtis Mayfield, waarin de meester postuum zijn ontroerende opwachting maakt. Daar kunnen de gastrollen van Justin Timberlake en 50 Cent niet aan tippen. Onder Snoops luie, slepende voordracht schuilt intussen heel wat prettig venijn.

R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece

(Geffen, distr. Universal)****

    • Jacob Haagsma