Ruzie EU en Japan over kernfusie (Gerectificeerd)

Japan heeft verontwaardigd gereageerd op het dreigement van de Europese Unie de bouw van een internationale, experimentele kernfusiereactor, het zogeheten ITER-project, uit te voeren zonder Japanse deelname.

Over de vestigingsplaats voor de vele miljarden kostende ultramoderne centrale, waar energie moet worden opgewekt via nucleaire reacties zoals die ook op de zon voorkomen, wordt nu al meer dan een jaar geruzied tussen de deelnemende landen.

De EU-ministers van Onderzoek hebben gisteren in Brussel hun eis herhaald dat de centrale wordt gebouwd in het Franse Cadarache. De Japanners houden vast aan Rokkasho – een vissersdorpje in het noorden van Japan – als ideale vestigingsplaats. De andere deelnemers aan ITER zijn verdeeld. De Verenigde Staten en Zuid-Korea steunen Japan. China en Rusland hebben een voorkeur voor Cadarache, aan de Franse kust waar Europa's enige getijdencentrale is gehuisvest.

,,We willen politieke overeenstemming voor het einde van het jaar', zei de Franse minister van Onderzoek, François d'Aubert, gisteren na afloop van de bijeenkomst in Brussel. ,,Dit is geen ultimatum', voegde hij er aan toe.

Volgens D'Aubert kan Europa besluiten ,,een andere weg in te slaan' als de onderhandelingen stuklopen. Volgens Europees Commissaris Janez Potocnik (Onderzoek) gaan de onderhandelingen door zolang er nog ,,de kleinste kans is op een positieve uitkomst'.

De EU-ministers overwegen nu om Japan voor te stellen om uit het project te stappen en een ,,bijzonder partnerschap' aan te gaan. Japan zou dan een installatie krijgen waar materiaal getest kan worden dat voor ITER gebruikt gaat worden.

Maar Japan heeft gisteren meteen gezegd daarmee niet akkoord te gaan. ,,Er is geen deadline voor de onderhandelingen', zei een woordvoerder van het Japanse ministerie van Energie in Tokio. ,,We zullen doorgaan tot beide partijen het eens zijn.' Hij zei te hopen dat de Europese Unie de zaak ,,gepast en eerlijk' afhandelt.

Volgens het hoofd van het Japanse bureau voor kernfusie, Satoru Ohtake, is ,,het feit dat [de EU] een deadline stelt om haar rivaal tot een consessie te dwingen, een soort oorlogsverklaring'.

Kernfusie bevindt zich nog steeds in een experimentele fase. Fusiereacties opwekken is mogelijk, maar het reactieproces vervolgens volhouden, is tot nu toe niet gelukt.

ITER moet over ongeveer 35 jaar kernfusie als reële energiebron mogelijk maken. De eerste tien jaar van het project kosten naar schatting zo'n 4,6 miljoen euro. De EU is bereid daarvan 40 procent voor haar rekening te nemen. Frankrijk wil 20 procent betalen.

Rectificatie

Kernfusie

In het artikel Ruzie EU en Japan over kernfusie (27 november, pagina 5) staat dat ITER, het internationale project voor de bouw van een kernfusiecentrale, de eerste tien jaar naar schatting 4,6 miljoen euro kost. Dit moet 4,6 miljard zijn.