Rechtse leuzen van linkse jongeren

Een donkerpaars hakenkruis, het getal 666 en ,,WP'' (White Power) werden in het weekend van 13 en 14 november jl. op muren en ruiten van de openbare vmbo-scholengemeenschap Piter Jelles in Dokkum gekalkt. Maar de racistische uitingen zijn niet het werk van rechts-extremisten, maar van een groep linkse jongeren, die afgelopen dinsdag werd aangehouden.

Het viertal, drie Dokkumers van 15, 16 en 17 jaar en een 15-jarige jongen uit Dantumadeel, heeft bekend dat ze op deze manier extreem-rechtse jeugd uit de omgeving bewust in een kwaad daglicht wilde stellen. De twee 15-jarigen zijn leerlingen van Piter Jelles. De jongens werden aangehouden na een buurtonderzoek en zijn deze week voorgeleid aan de officier van justitie. Het OM legt hun openlijke geweldpleging ten laste. De vier worden verder verdacht van het vernielen van zeventien auto's, het bekladden van het oude gemeentehuis in Dokkum, een gereformeerde kerk, een woning en een glasbak. Ook vernielden ze ruiten van het Piter Jellescollege.

Volgens de politie hadden de linkse jongeren geregeld ruzie met een groep Lonsdalers en neo-nazi's. ,,De verdachten handelden met het doel om de rechtse jongeren in diskrediet te brengen'', aldus de politie. De vernielingen aan het schoolgebouw werden gepleegd, omdat ze een hekel aan hun vmbo-school zouden hebben.

Directeur M. den Hollander van Dalton-vmbo Piter Jelles neemt de zaak hoog op. Hij geeft toe aanvankelijk ,,in zekere zin opgelucht'' te zijn geweest, toen bleek dat de leuzen niet afkomstig waren van extreem-rechts. Hij vermoedt dat het viertal last heeft gehad van de harde kern Lonsdalers uit de dorpen rondom Dokkum en ,,het bizarre idee'' kreeg hun zo een loer te draaien. ,,Erg ongelukkig en onacceptabel.'' Volgens Den Hollander hebben ze zowel de school als de Dokkumer gemeenschap schade toegebracht. ,,Leerlingen en docenten schrokken zich kapot. Juist in een tijd als deze moet je voorkomen dat zaken escaleren.'' Het tweetal komt er niet met een standje af. Den Hollander spreekt maandag met de ouders van de jongeren en deelt hun dan mee welke maatregelen hij oplegt.