Pakistan verbiedt Newsweek

In Pakistan is de oplage van het Amerikaanse weekblad Newsweek uit de handel genomen omdat daarin een foto staat uit de film Submission van de vermoorde Nederlandse filmmaker Theo van Gogh. Een Pakistaanse rechter heeft daartoe besloten op verzoek van islamitische politieke partijen in Pakistan die van mening waren dat het tijdschrift bevooroordeeld was in berichtgeving over de islam.

In een van de artikelen zouden ,,verwerpelijke opmerkingen [zijn] gemaakt die neerkomen op een ontheiliging van de koran''. Het gaat om het op het moment van het vonnis al vrijwel uitverkochte nummer van 22 november. Inmiddels ligt het nummer van 29 november al in de schappen. Een woordvoerder van Newsweek zei dat het blad ,,geen commentaar'' had op het besluit van de Pakistaanse autoriteiten.

Het weekblad heeft onder de kop `Clash of Civilizations' een verhaal over de moord op Van Gogh en over religieuze en ethnische conflicten in Europa. Het artikel werd ondermeer geïllustreerd met een beeld uit Van Goghs omstreden film over onderdrukking van vrouwen door de islam, waarin koran-teksten zijn afgebeeld op naakte vrouwenlichamen.

In Pakistan is ruim 97 procent van de bevolking moslim. Het land kent een strenge wet tegen blasfemie. Iemand die veroordeeld wordt wegens belediging van de islam, van de profeet Mohammed of van de koran kan ter dood veroordeeld worden. Het is niet de eerste keer dat een nummer Newsweek in Pakistan uit de handel werd genomen. Ook in juli 2003 had het blad in de ogen van de Pakistaanse autoriteiten een artikel dat beledigend was voor de koran.