Orfeo ed Euridice met

De bijzonderste opname ooit in Nederland gemaakt is door EMI heruitgebracht op cd: de opera Orfeo ed Euridice van Gluck zoals die in 1951 werd uitgevoerd door de Nederlandse Opera met Kathleen Ferrier (Orfeo), Greet Koeman (Euridice) en haar zus Nel Duval (Amore). De radio-opname werd vastgelegd op glasplaten, later overgezet op tape en in 1977 uitgebracht op lp. Het was een wereldsensatie: de enige complete Orfeo van de immens geliefde alt Kathleen Ferrier, die in 1953 zou overlijden aan keelkanker.

Alles is even ontroerend, juist als dirigent Charles Bruck het koor niet bij elkaar houdt. Ferriers intense en superieure Che puro ciel klinkt als uit een andere wereld. De opname is goeddeels ontdaan van ruis en spettertjes. Maar gelukkig hoort men aan het slot van de Dans van de zalige geesten nog het steunende podium van de Amsterdamse Stadsschouwburg: krak, kraak, bonke boenk!

o.a. Kathleen Ferrier

(2 cd, EMI CLassics

5 86194 2)*****

    • Kasper Jansen