Oproep partijen: Irakezen later naar stembus

Vijftien politieke partijen en groeperingen in Irak willen dat de voor 30 januari volgend jaar geplande verkiezingen worden uitgesteld. In een petitie die gistermiddag werd ondertekend na een bijeenkomst ten huize van de invloedrijke sunnitische leider en vroegere presidentskandidaat Adnan Pachachi, zeggen de vertegenwoordigers van de partijen dat uitstel met ten hoogste zes maanden nodig is gezien de heersende onveiligheid in Irak en om de verkiezingen beter te kunnen voorbereiden. In de huidige omstandigheden kunnen veel mensen niet naar de stembus komen, vrezen de partijen.

Een zegsman van de Iraakse verkiezingscommissie verklaarde dat de commissie zich vandaag over het gezamenlijke verzoek zou buigen. Maar, zei hij, het gaat om een ,,zeer ingewikkeld'' vraagstuk. In de afgelopen voorjaar opgestelde voorlopige grondwet staat dat de verkiezingen uiterlijk op 31 januari 2005 moeten worden gehouden. De Amerikaanse president Bush reageerde gisteren met de mededeling dat de verkiezingen gewoon moeten doorgaan op de afgesproken datum.

Onder de partijen die zich achter de oproep tot uitstel hebben geschaard, zijn de twee Koerdische partijen, de Patriottische Unie van Koerdistan en Democratische Partij van Koerdistan, die worden beschouwd als naaste bondgenoten van de Verenigde Staten. Ook een vertegenwoordiger van het Iraaks Nationaal Akkoord, de partij van premier Iyad Allawi, deed mee aan het beraad in Bagdad, maar hij ondertekende de verklaring niet.

Veelbetekenend was dat de twee belangrijkste shi'itische partijen van het land, Dawa en de Hoge Raad voor Islamitische Revolutie in Irak, helemaal niet deelnamen aan het overleg. De meeste shi'ieten in Irak, die ongeveer 60 procent van de totale bevolking uitmaken, willen zo snel mogelijk verkiezingen teneinde hun gegroeide politieke macht na de val van Saddam Hussein te verankeren in het parlement.

De oproep om de verkiezingen later in het jaar te houden komt temidden van aanhoudende berichten over gewelddadigheden in met name de sunnitische gebieden ten noorden en westen van Bagdad. Daar voeren, na het eerdere grootschalige offensief in de stad Falluja, Amerikaanse, Britse en Iraakse troepen aanvallen uit op verzetshaarden van rebellen.

Gisteren werd de dood bekend van vier werknemers van het Britse beveiligingsbedrijf Global Risks Strategies. Zij kwamen donderdag om bij een beschieting op de zogeheten, zwaarbewaakte `Groene Zone' in Bagdad. Ook vielen er gewonden, aldus een woordvoerder van het bedrijf.