Oppositie Oekraïne wil weer stemmen

De Oekraïense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko heeft zijn duizenden aanhangers op het Plein van de Onafhankelijkheid in Kiev gisteravond opgeroepen te blijven waar ze zijn om zijn aanspraken op het presidentschap kracht bij te zetten. Hij wil op 12 december nieuwe verkiezingen.

Joesjtsjenko zei dit na afloop van het gesprek met Viktor Janoekovitsj, de huidige premier en kandidaat die door de verkiezingscommissie tot winnaar van de afgelopen zondag gehouden presidentsverkiezingen werd uitgeroepen.

Uit de oproep van Joestsjenko valt af te leiden dat het bemiddelingsgesprek, onder leiding van de aftredende president Leonid Koetsjma en in aanwezigheid van onder anderen de Poolse president Kwasniewski, de Russische parlementsvoorzitter Gryzlov en de veiligheidscoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, weinig concrete vooruitgang heeft opgeleverd. Afgesproken is dat er dit weekeinde in enkele gezamenlijke werkgroepen verder zal worden onderhandeld over een vreedzame uitweg uit de crisis.

Maar gisteravond herhaalde Joesjtsjenko de eis van nieuwe verkiezingen omdat de overwinning van zijn tegenstander het resultaat is geweest van grootschalige stembusfraude. ,,De premier (Janoekovitsj) kan jullie niet horen'', zei hij tegen de menigte. ,,Hij komt met voorstellen die Oekraïne alleen maar verder weg doen drijven van een oplossing van deze politieke crisis.''

EU-onderhandelaar Solana zei dat de optie van een nieuwe verkiezingsronde morgen zal worden besproken in een van de werkgroepen. In het drie uur durende gesprek was de sfeer aanvankelijk ijzig maar, aan het einde meer ontspannend, zo zei Solana.

De Nederlandse diplomaat Niek Biegman, lid van de delegatie van Solana, zei na afloop dat met name in de Russische positie geen enkele beweging zat. De Russen beschouwen de verkiezingen als legitiem en vinden dat de uitslag gerespecteerd moet worden, aldus Biegman.