`Nooit zo'n erge genocide als in Irak'

De Verenigde Staten plegen genocide in Irak en gedragen zich erger dan Adolf Hitler. Dat is althans de overtuiging van de voorzitter van de mensenrechtencommissie in het Turkse parlement, Mehmet Elkatmis. Turkije is een nauwe bondgenoot van de VS – maar niet waar het de Amerikaanse Irakpolitiek betreft. Een Amerikaanse diplomaat in Ankara liet weten dat Elkatmis' uitspraak de onderlinge betrekkingen kan schaden.

,,De bezetting [van Irak] is veranderd in barbarisme'', zei Elkatmis in zijn commissie, zo citeerde de krant Yeni Safak hem gisteren. ,,Nooit eerder in de geschiedenis zijn een dergelijke volkerenmoord en wreedheid gezien. Zo'n genocide heeft zich nooit voorgedaan in de tijd van de farao's [van het oude Egypte] en evenmin van Hitler of [de Italiaanse fascistische leider] Mussolini.''

Elkatmis is een prominent lid van de regerende Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AK), een conservatieve partij die is geworteld in de politieke islam. Het Turkse parlement weerspiegelde vorig jaar vóór de oorlog al de gevoelens van het volk door een Amerikaans verzoek af te wijzen om een legermacht via Turks grondgebied naar Irak te mogen sturen, om daar in het noorden een tweede front te openen. Het huidige Amerikaanse offensief tegen rebellen in de Iraakse stad Falluja heeft de anti-Amerikaanse sentimenten verder versterkt. Wat dat betreft zei Elkatmis dat de Amerikaanse troepen opzettelijk moskeeën en scholen in de stad als doelwit kozen.

Minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül onderstreepte gisteren Elkatmis' recht vrijuit te spreken: ,,In een open maatschappij kan iedereen zeggen wat hij wil.'' En ,,ten aanzien van de Amerikaans-Turkse relaties kunnen we zonder probleem elk onderwerp bespreken.''