Nieuwe `Schijf van vijf' graag met een glaasje wijn erbij

In het voorpaginaartikel (`Geen kaas, wel tofu', NRC Handelsblad, 17 november), wordt ingegaan op de vernieuwde schijf van vijf van het Voedingscentrum. Mager vlees, melk of vis, veel groente en fruit, donkerbruin brood, meervoudig onverzadigde vetten en heldere dranken worden aanbevolen. De gezondheid straalt ervan af. Maar hoe rationeel is deze selectie eigenlijk? Alcohol ontbreekt opvallend. Terwijl juist de laatste jaren uit grote epidemiologische onderzoeken naar voren komt dat het dagelijks matig gebruik van alcoholische dranken het leven met enkele jaren verlengt! Sommige voedingsadviezen zijn van belang voor slechts een deel van de bevolking: van extra voedingsvezels is alleen aangetoond dat bij sommige mensen de ontlasting gemakkelijker gaat, andere gezondheidsclaims zijn nooit aangetoond. Meervoudig onverzadigde vetten zijn met name nuttig voor mensen met aanleg voor hart- en vaatziekten. Vetarm eten is niet nodig voor magere mensen.

Voorlichting over voedsel is belangrijk. De keerzijde is dat het vaak gepaard gaat met een moralistische ondertoon die het onbevangen genieten van een glaasje wijn of een witte boterham met roomboter onbewust kan belemmeren. Mogelijk kan het glaasje wijn of bier bij een volgende versie toegevoegd worden.

    • Laurens van der Waaij