Mohammed vuurde twintig kogels af

Mohammed B. heeft tijdens en na de moord op Theo van Gogh zeker twintig kogels afgevuurd. Dat zei een woordvoerder van het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam gisteren.

B. heeft Van Gogh acht keer geraakt, stelt justitie vast. Daarna heeft hij zijn wapen herladen en is er een wilde achtervolging ontstaan. Daarbij heeft hij op verscheidene politiemensen geschoten.

Het vuurwapen dat hij volgens het OM heeft gebruikt, is van het merk HS. Het wapen is in 2000 gemaakt. Het gaat om een wapen van Kroatische makelij.

De 26-jarige B. raakte na de moord op Van Gogh met de achtervolgende politiemensen in een vuurgevecht verwikkeld, waarbij hij zelf werd geraakt. De politie kon hem toen arresteren.

Uit recent onderzoek van de universiteit in Tilburg blijkt dat er in Nederland in ieder geval voldoende illegale vuurwapens beschikbaar zijn. Jaarlijks worden naar schatting 10.000 tot 15.000 illegale vuurwapens naar Nederland geloodst. Ongeveer 80 procent is afkomstig uit de landen Portugal, Duitsland en België. Het resterende deel komt uit de voormalige Oostbloklanden en landen uit het voormalige Joegoslavië, zoals Kroatië.

De illegale vuurwapens die in Nederland worden aangetroffen, zijn vaak gemaakt in officiële, legale vuurwapenfabrieken. ,,De illegale wapenhandelaars blijken uiterst inventief bij het vinden van methoden om wapens in het criminele milieu te laten verdwijnen'', concludeerden wetenschappers van de universiteit van Tilburg.