Kinderliedjes gewelddadiger dan de televisie

Kinderliedjes bevatten per minuut tien keer zoveel geweld als de televisie. Dat hebben kinderartsen van het Bristol Royal Hospital for Children uitgerekend (Archives of Disease in Childhood, dec).

De kinderartsen hebben alle ongelukken en agressie geteld die er tussen 17.30 uur en 21 uur werden vertoond op de vijf meest bekeken Britse tv-zenders. In het totaal kwamen ze op 1045 gewelddadige scènes. Ter vergelijking hebben drie van hen ieder voor zich de 25 meest beluisterde kinderliedjes (nursery rhymes) geanalyseerd op geweld.

Uit hun analyse blijkt dat de kinderjaren doordrongen zijn met een grote hoeveelheid geweld of dat nu door de televisie is of met liedjes. Er waren bijna evenveel televisieprogramma's als kinderliedjes met geweld, 51% tegen 45%, maar het geweld in de kinderliedjes was veel agressiever, vooral Simple Simon (die `pricked his fingers very much which made poor Simon whistle') en Six in a bed (met als refrein `So they all rolled over And one fell out') en Jack and Jill (`Jack fell down and broke his crown, and Jill came tumbling after') scoorden bijzonder hoog. Gemiddeld bevatten kinderliedjes per minuut één gewelddadige episode, vergeleken met een per 12,5 minuut op de televisie.

Of het in Nederlandse kinderliedjes net zo grof toegaat, is niet uitgezocht maar liedjes als de jager-jager-man die een haasje schiet in het groen, groen knolle-knolle-land, of Papegaaitje leef je nog met het pregnante slot `Ieja deeja POEF!' mogen er ook wezen. En ook heel actueel, `Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe.'

    • Bart Meijer van Putten