`Ik had zelf baat bij massages en dat geef ik nu door'

Steeds meer mensen kiezen voor leuker werk waar ze minder mee verdienen. Eveline Stoel sprak David Hogervorst (40), vroeger directeur van een videotheekketen, nu masseur.

,,Eigenlijk zou een wereldwijde mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden. Zoals het westen materialisme promoot, dat kan niet goed blijven gaan. Maar ja, niet iedereen kan het zich veroorloven om zwembadman in Malaga te worden of om toeristen tekenles te geven in Italië, zoals je ziet in dat televisieprogramma Het roer om. In feite is overstappen op een baan die matig betaalt, maar goed bij je past, een luxe.

,,Ik heb altijd vrij bewust geleefd. En dan nog kan het kennelijk gebeuren dat je jezelf kwijtraakt. In mijn geval kwam het door succes. Met drie andere cinefielen had ik een videotheek waar we de betere filmhuisfilms aanboden. We bezochten filmfestivals, kochten gezamenlijk in. Het was een supersamenwerking en binnen een paar jaar hadden we zes videotheken rond de Amsterdamse grachtengordel, met veertig vaste werknemers en zo'n twintig oproepkrachten. Maar op een gegeven moment werden we zo groot dat het nauwelijks nog om film ging. Ik was alleen nog maar bezig met het runnen van een bedrijf. We waren zeven dagen per week geopend, dertien uur per dag, en er was altijd wel íets te doen.

,,De druk van het bedrijf ging in me zitten. Terwijl mijn compagnons wat zakelijker waren, lag ik wakker als we iemand moesten ontslaan. Ik trok me alles enorm aan en uiteindelijk kende mijn omgeving me alleen nog maar gestresst. Ik was altijd aan het bellen en als ik een uurtje vrij had, keek ik gauw een film. Ik ging nog wel bij vrienden op bezoek, maar was er ook zo weer weg. En de hele dag werkte ik `things to do'-lijstjes af. Toen in mijn omgeving ook nog eens een paar mensen overleden, stortte ik in. Ik kreeg een burn-out en opeens zat ik thuis.

,,Uitrusten en doorgaan, of stoppen en iets anders gaan doen. Dat was de keuze waarvoor ik stond. Tegenover mijn partners vond ik het bezwaarlijk als ik steeds tegen overspannenheid aan zou zitten; daarbij wilde ik graag weer eens iets met mijn hart doen. Ik besloot dus om te stoppen en heb een jaar nodig gehad om mezelf overeind te trekken. Eén van de dingen die ik deed in die tijd, was vrienden en familieleden masseren. Bij Holos in Utrecht had ik een opleiding tot holistisch massagetherapeut gedaan. Daarbij concentreer je je niet alleen op fysieke klachten, maar bekijk je de mens als geheel, met zijn emoties en sociale omgeving erbij. Dat bleek me te liggen en ik dacht: waarom maak ik van mijn hobby niet gewoon mijn beroep?

,,Tegenwoordig werk ik gemiddeld vier dagen per week als masseur. Zelf heb ik veel baat gehad bij massages tijdens mijn burn-out en het is fijn om dat door te geven. Ik verdien nauwelijks meer dan het minimumloon, maar zou voor geen goud teruggaan naar mijn oude lifestyle. Vroeger kon ik alles kopen en ging ik regelmatig op vakantie, maar ik heb er een hoge prijs voor betaald. Nu heb ik de touwtjes weer zelf in handen. Bang om opnieuw door te slaan, ben ik niet, want tegenwoordig herken ik de signalen. Ik houd van hard werken, maar zodra het voelt als een verplichting doe ik een stapje terug.

,,Doordat ik mijn aandelen in de videotheekketen verkocht, zat ik niet meteen zonder geld. Misschien was de beslissing om te stoppen daardoor makkelijker, maar als ik hem niet zelf had genomen, was het vóór me gedaan – het had niet veel gescheeld of ik had een hartaanval gekregen. Mijn huidige leventje is dus ontstaan vanuit een soort droefenis, maar ik ben er blij mee. Als ik nu bij vrienden langsga, blijf ik de hele avond hangen, en dat jachtige gevoel is weg. Eindelijk heb ik de rust om te genieten.''

    • Eveline Stoel